Ujedinjene nacije
Foto: Tanjug/Mary Altaffer (STF)

Gutereš je na sednici održanoj u petak izrazio duboku zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i istakao fundamentalnu potrebu da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, objavljeno je na sajtu UN.

- Vreme je da se ponovo posvetimo Povelji i obnovimo poštovanje međunarodnog prava - izjavio je Gutereš, ističući da je to put ka miru i bezbednosti u Ukrajini i širom sveta.

Gutereš je rekao da je rat u Ukrajini doveo do povećanja globalnih tenzija i zaoštravanja globalnih odnosa.

- Dve godine kasnije i deceniju od pokušaja ruske ilegalne aneksije ukrajinske Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope - napomenuo je Gutereš i podsetio na princip UN o suverenoj ravnopravnosti svih članica svetske organizacije.

Naveo je da, na osnovu Povelje UN, svi međunarodni sporovi treba da se rešavaju mirnim sredstvima i ukazao na stradanje civila i na ruskoj i na ukrajinskoj strani.

- U Ukrajini je poginulo najmanje 10.500 civila, a mnogo više ih je povređeno; škole, bolnice i druga vitalna civilna infrastruktura su uništeni, a nekoliko stotina gradova i sela nema struju tokom surove zime - poručio je on.

Prema njegovim rečima, nekoliko miliona ljudi je proterano iz svojih domova. Gutereš je naveo da rat takođe šteti narodu Rusije, da hiljade mladih Rusa ginu na linijama fronta i da u napadima na ruske gradove stradaju civili.

Ambasadorka i stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je na sednici da je rat koji traje već dve godine pogoršao globalnu situaciju, doveo do nesigurnog snabdevanja hranom i energijom i naneo neprocenjivu štetu životnoj sredini. Pozvala je na veću podršku Ukrajini, kako bi se toj zemlji pomoglo da se bori, kako je navela, za pravedan i trajni mir, zasnovan na osnovnim principima Povelje UN.

Ruski ambasador i stalni predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da što sukob duže traje, to će ishod biti manje povoljan za Ukrajinu. Nebenzja tvrdi da se rat u Ukrajini produžava zbog kontinuirane podrške Zapada Kijevu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je ime Rusije, kako je naveo, "sinonim za agresiju, ratne zločine i varvarstvo", tvrdeći da Rusija u SB UN zauzima mesto Sovjetskog Saveza koji više ne postoji i da zato nema zakonsko pravo da bude prisutna u SB UN.

Ambasador i stalni predstavnik Kine pri UN Džang Jun istakao je da međunarodna zajednica treba da aktivno traga za razumnim rešenjem za sukob u Ukrajini kako bi osigurala trajni mir. Džang je rekao da napori treba da se fokusiraju na političko rešenje, zaustavljanje neprijateljstava i pokretanje direktnih pregovora Rusije i Ukrajine i vraćanje mira, dodajući da se Kina protivi sankcijama koje su uvele SAD i Velika Britanija, koristeći, kako je naveo, "pitanje Ukrajine kao izgovor".

Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron rekao je da svi moraju da se suprotstave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ne samo iz simpatija prema Ukrajini, već zato što su, kako je naveo, "njegovi (Putinovi) postupci u Ukrajini opasni za sve ostale".

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne rekao je na sednici da Rusija dve godine vodi, kako je naveo, "nepravedan, neopravdan i protivzakonit agresorski rat".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading