Maksim Kuzminov
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

Prebegli pilot ruskog vojnog helikoptera ubijen u Španiji prošle nedelje najverovatnije se tako što je vodio prilično bahat život. 

Kapetan Maksim Kuzminov (28), pronađen je izrešetan mecima na podzemnom parkingu u Viljahojosi kod Alikantea 13. februara nakon što je prošle godine dezertirao iz Rusije u ukradenom helikopteru Mi-8 i sleteo u Ukrajinu. 

Španska policija sada istražuje da li su ruska mafija i obaveštajne službe izvršile dramatičan atentat nakon što su saznali za njegovu lokaciju usled njegove navodne upotrebe droge, plaćanja prostitutki i uličnih tuča.

Pilot, koga je Ukrajina imenovala i nagradila sa 500.000 dolara nakon što je prebegao u avgustu, pronađen je mrtav na parkingu stambenog kompleksa ranije ovog meseca, a napadači su navodno pobegli njegovim automobilom nakon što su ga pregazili. Ubistvo je izazvalo strah kod drugih ruskih prebega koji su pobegli u Španiju, javljaju lokalni mediji. Ruski državni mediji tvrde da je ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu savetovao Kuzminova da ostane u Ukrajini, gde bi mogli da ga zaštite.

Sergej Nariškin, direktor ruske SVR (Spoljne obaveštajne službe i naslednik KGB) rekao je u utorak:

- Ovaj izdajnik i zločinac postao je moralni leš u trenutku kada je planirao svoj prljavi i strašni zločin. Policijski izvori rekli su za The Sun da je municija korišćena u napadu navodno ruska i da se veruje da je taj potez “vizit karta”, a strahuje se da ga je možda ubio ubilački odred Kremlja sa sedištem na Kosta Blanci.

Kuzminov je svoju lokaciju odao ubicama kada je navodno pozvao telefonom svoju bivšu devojku da ga poseti u Alikanteu. Živeći pod novim identitetom u Španiji - i sa novcem od Ukrajinaca nakon njegovog bekstva - počeo je da gradi novi život za sebe oslobođen od užasa rata. Ali veruje se da je napravio fatalnu grešku kada je kontaktirao bivšu devojku i pozvao je na svoju novu adresu.

- Znamo da je pozvao bivšu devojku u Španiju i nakon toga je pronađen mrtav. Taj poziv su mogle da presretnu ruske tajne službe - preneli su španski mediji. 

Automobil povezan sa zločinom i za koji se mislilo da ga je vozio vozač saradnik napadača kasnije je pronađen izgoreo u obližnjem El Kampelu. Španski istražitelji rade na teoriji da su atentatori bili unajmljene ubice koje su možda od tada napustile zemlju.

Oni analiziraju snimke bezbednosnih kamera i očekuje se da će zvanično potvrditi da je Kuzminov žrtva kada budu imali rezultate otisaka prstiju i DNK testova i podneli pun izveštaj istražnom sudiji. Kuzmin je živeo pod pseudonimom i preuzeo je profil 33-godišnjeg Ukrajinca i da je iskoristio svoje novo bogatstvo da kupi imovinu u agenciji za nekretnine sa ruskim vezama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading