Andrej Plenković i Zoran Milanović
Foto: Alo/TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

“Mi imamo jedno potpuno zarobljavanje države koje je bitno snažnije nego u vreme Tuđmana. Tada smo imali jedno otvoreno, brutalno i primitivno zarobljavanje pod silom, setite se 'stojedinice', bilo je pretnji i metkom u čelo, ali stvarno zarobljavanje države kakvo imamo danas je bitno gore. Danas nema tog straha od ubistva ili premlaćivanja, hapšenja malo manje, ali gubitka posla, potpune zavisnosti, sprečavanje uspeha firmi kada na bilo kakav način dodiruju državu, da”, naveo je Čačić gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Komentarišući noćašnju višesatnu maratonsku sednicu parlamenta na kojoj je raspravljano o zahtevu opozicije o raspuštanju Sabora, Čačić kaže da danas u Hrvatskoj nema ni portira koji nije postavljen odlukom HDZ-a, kamoli direktora ili lekara. Ističe da takva država nema budućnost pod vodstvom Plenkovića koji je davao nadu, a koji se, kako kaže, u političkoj orijentaciji od njega i od Zorana Milanovića, ni u čemu ne razlikuje. "To je građanski centar, samo su iz sebičnih ambicija otišli tamo gde mogu te ambicije da ispune”, naveo je Čačić.

On kaže da je Hrvatsaka "moralno spaljena" zemlja, gde je, kako se naveo "jedan (Ivan) Turudić pojavljuje kao ključni čovek pravosuđa". "To je uvredljivo za svakog građanina ove zemlje. Ovo što se događa nije slučajno, polako se to silno gađenje povećava. Račan je vodio najuspešniju vladu svih vremena, kada smo se najbrže približavali Evropi, imali smo najveći rast BDP-a bez evropskog novca, s našim novcem, uveo nas je u evropsku porodicu potpisom predpristupnog ugovora s EU u vreme kada sa nama niko nije hteo da razgovara", naveo je Čačić.

On kaže da u parlamentu ima "različitih bedaka, primitivnih tipova koji su sinonim za afere, ali niko nije toliko glup da bi pomislio da će opozicija nametnuti datum izbora", koja otvara temu koliko je važno da se vlast promeni.

"Ova groteska Plenkovića da izlazi s pričom o radikalnoj levici, pa daj se saberi. Ja sam radikalna levica? Pa ti si bio debelo u komunističkom gnezdu porodično kada su mene osudili na osam meseci zatvora zbog rušenja samoupravnog socijalizma”, naveo je Čačić.

Podsetio je da je svojevremeno na molbu Plenkovića podržao njegovu vladu da bi, kako kaže, sprečio radikalnu desnicu. "Rusofili? To je tako jadno i ispod nivoa... On se na to ne sme spuštati. Oporba ima zadatak da osvesti potrebu za promenom vlasti, a ona postoji itekako i da se oslobodi pravna država. To nam govori i evropska tužiteljka", naveo je Čačić. Govoreći o mogućim koalicijama na parlamentarnim izborima, Čacić kaže da su HDZ-u potencijalni partner Domovinski pokret Ivana Penave, odnosno “svi oni koji nisu rekli ništa protiv Turudića...".

BONUS VIDEO

Copy the embed code above and paste it to your webpage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading