Zatvor u kome je umro Navaljni
Foto: AP/Tanjug/Ap

Navodi se da su oni to planirali da učine napadom na konvoj kojim je Navaljni prevožen u zatvor "Polarni vuk", kažnjeničku koloniju zvaničnog naziva IK-3 koja se nalazi na 1.900 kilometara od Moskve.

Bild prenosi objavu RDK sa društvenih mreža u kojoj se opisuje da je plan bio da borci korpusa izvuku Navaljnog iz konvoja za prevoz zatvorenika do IK-3 u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu i odatle ga odmah prebace na granicu s Ukrajinom.

Odmah posle napada bi krenuli prema Ukrajini gde bi se spojili s obaveštajnom grupom RDK i onda bi se zatražio azil za Navaljnog. Ove antiputinovske snage navodno imaju simpatizere i u ruskom zatvorskom sistemu, ali ni oni nisu bili dovoljni da se namera ne razotkrije.

Bild prenosi da su ruske vlasti uvele mere u okviru zatvorskog sistema kako bi se sprečio takav scenario i one su bile veoma efikasne.

- Datum i vreme premeštaja u zatvorsku koloniju nekoliko puta su pomerani, a kada je konačno počeo premeštaj grupa nije imala vremena da dođe do područja planiranog za izvođenje ove operacije - poručuju iz RDK.

 

 

Oni su objavili i nekoliko skrinšotova na kojima je navodno prikazan Navaljni na prelaznoj tački odakle je trebalo da bude premešten u "Polarnog vuka".

Na jednom se on vidi u zatvorskoj krojačnici, a na drugom u kancelariji upravnika zatvora.

- Nažalost, nismo uspeli da spasimo Alekseja. Ali još je na stotine političkih zatvorenika bez slobode. Verujemo i radimo na tome da ih izvučemo iz kandži režima na ovaj ili onaj način - poručeno je iz RDK.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading