Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Vazdušni udari izraleksih snaga na Damask i jug Libana.

Sirijska državna televizija javila je da su u izraelskom napadu na Damask, tokom kojeg je pogođena stambena četvrt, poginule najmanje dve osobe. Nešto kasnije očevici su rekli za Rojters da je u prestonici Sirije odjeknula još jedna snažna eksplozija.

Zvaničnici u Libanu rekli su da su u vazdušnom udaru Izraela na jugu te zemlje poginule žena i devojčica.

IDF je naveo da je izraelska vojska izvela napad na "vojnu zgradu" u selu Jarun u južnom Libanu i da su tri operativna štaba Hezbolaha na jugu bila mete izraelskih borbenih aviona.

Izraelski parlament Kneset velikom većinom glasova odlučio je da neće priznati uspostavljanje palestinske države.

"Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznavanju palestinske države. Takvo priznavanje nakon masakra od 7. oktobra bi bila velika nagrada terorizmu koji je bio bez presedana, a predstavljaće smetnju i svakom budućem mirnovnom sporazumu", navedeno je u odluci Kneseta.

Najmanje 29.313 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, dodajući da su 69.333 osobe povređene.

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu

Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave. U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira. Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice. Ministarstvo je takođe navelo da je kanalizaciona voda poplavila prizemlje bolnice, a osoblje i pacijenti su "bez vode za piće i ličnu higijenu, bez hrane, struje, kiseonika i medicinske opreme".

Nova pomoć palestinskom narodu: Novac, pelene i hrana od Slovenije

Slovenija će, takođe, poslati humanitarnu pomoć, procenjenu na 434.105 evra, palestinskom civilnom stanovništvu, prenela je STA.

Odluka slovenačke vlade da nastavi sa finansiranjem UNRWA došla je kao odgovor na poziv generalnog sekretara UN Antonia Gutereša za nastavak finansiranja.

Nema "plana B" kad sredstva palestinske agencije za pomoć nestanu u martu

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) nema "plan B" u martu nakon što su zemlje donatori uskratile finansiranje organizaciji posle izraelskih optužbi, rekao je šef njene kancelarije u Libanu, prenosi Rojters.

Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih UNRWA-e u Pojasu Gaze za učešće u napadu na Izrael koji je predvodio Hamas prošle godine. Tvrdnje su usledile godinama pošto je Izrael pozivao da se agencija raspusti i pošto se Palestinci suočavaju sa široko rasprostranjenom glađu i minimalnom pomoći u bombardovanoj zoni.

Francuska mornarica oborila još dva drona iznad Crvenog mora

Francuska mornarica oborila je dva drona iznad Crvenog mora gde su jemenski Huti napali brodove, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane, što je drugi takav incident ove nedelje, prenosi AFP.

Mornarica, koja ima dve fregate raspoređene u toj oblasti, otkrila je pretnju tokom noći u sredu na četvrtak i „uništila dve bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju. Ranije ove nedelje saopšteno je da je oborila još dva drona tokom noći u ponedeljak na utorak.

Jordan: Nijedna zemlja ne sme biti iznad zakona

Ajman Safadi, predstavnik Jordana pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) rekao je na početku svog izlaganja da “izraelska agresija na Gazu mora prestati, a da se oni koji su odgovorni za nju moraju suočiti s pravdom”.

- Nijednoj zemlji ne sme biti dopušteno da bude iznad zakona. Izraelu je dozvoljeno da deluje uz potpuno nepoštivanje međunarodnog prava, što ne može biti nastavljeno - dodao je on.

IDF: Stanovnici mogu da se vrate u mesta udaljena više od 4 km od Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da stanovnici bezbedno mogu da se vrate u mesta koja udaljena više od četiri kilometra od granice sa Pojasom Gaze. Među mestima u koja Izraelci mogu da se vrate su kibuci Zikim, Nir Am, Nir Jičak, ali i grad Sderot, prenosi Tajms of Izrael. Iz IDF-a su, međutim, istakli da i dalje postoji rizik od raketiranja iz pravca Gaze na pogranične gradove.

Huti: Izraelskim, američkim i britanskim brodovima zabranjen ulazak u Crveno more

Hezbolah pogodio zgradu vojske na severu Izraela

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je da je jutros gađala zgradu izraelskih oružanih snaga u Kfar Juvalu, na severu Izraela.

Hezbolah je naveo da je napad izveden kao odgovor na izraelske napade na sela i domove u južnom Libanu i kao podrška stanovništvu Gaze.

UN: Svako šesto dete mlađe od dve godine na severu Gaze je akutno neuhranjeno

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je na severu Gaze svako šesto dece mlađe od dve godine akutno neuhranjeno i pozvao na „trenutni humanitarni prekid vatre“. To je, kako je rekao u objavi na Iksu, „jedini način da se poveća isporuka pomoći onima kojima je najpotrebnija“.

Izraelske snage se pripremaju za raciju u Vitlejemu

Izraelske snage su ispalile suzavac na severni ulaz u grad Vitlejem na Zapadnoj obali, javili su lokalni mediji u snimku koju je verifikovala Al Džazeera.

Hamas: U poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba u Pojasu Gaze

U poslednja 24 sata ubijeno je 97 osoba, a 132 su povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa. Iz Hamasa su naveli da je od izbijanja sukoba 7. oktobra ubijeno ukupno 29.410 Palestinaca u Gazi, dok ih je povređeno skoro 70.000. Dodaje se je veliki broj tela i dalje pod ruševinama širom palestinske enklave.

UKMTO: Raketni napad izazvao požar na brodu u blizini obale Jemena

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvestila je da je raketni napad, koji je bio usmeren na brod koji je prolazio Adenskim zalivom, izazvao požar na brodu.

- Plovilo je napadnuto s dva projektila, što je uzrokovalo požar - saopštio je UKMTO, dodajući da će “koalicione snage odgovoriti na napad”.

Broj ubijenih u Gazi porastao na 29.410

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom ratu protiv Gaze porastao je na 29.410, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze je ranjeno najmanje 69.465 osoba.

Oglasio se Hamas povodom napada u Jerusalimu

Velika Britanija i Jordan odustaju od zaliha pomoći za bolnicu u gradu Gazi

Velika Britanija je sarađivala sa Jordanom na odbacivanju pomoći bolnici na severu Gaze, izveštava Press Association (PA), ali je Ministarstvo spoljnih poslova i Komonvelta saopštilo da je pošiljku koju finansira Ujedinjeno Kraljevstvo isporučila jordanska avijacija u bolnici Tal Al-Hava u sredu.

Bolnica, koju su osnovale jordanske vazdušne snage, nalazi se u gradu Gaza.

Junajted erlajns planira da nastavi redovne letove za Izrael

Američka avio-kompanija Junajted erlajns saopštila je da planira da početkom narednog meseca nastavi direktne letove iz SAD za Izrael.

Ovom odlukom Junajted će postati prvi američki avio-prevoznik koji će nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine i izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba obnoviti redovni avio saobraćaj prema Izraelu, prenosi Rojters.

Prve fotografije iz Jerusalima

ISPLIVALI PRVI JEZIVI SNIMCI TERORISTIČKOG NAPADA U JERUSALIMU Samo su izašli i počeli da pucaju po automobilima u koloni

Izraelske snage ubile su trojicu napadača koji su rano jutros otvorile vatru na putnike koji su se našli na auto-putu na ulazu u Jerusalim. U napadu je ubijena najmanje jedna osoba, a osam ih je ranjeno.

Napad dvojice Palestinaca na kontrolni punkt na Zapadnoj obali

 

Izraelske vlasti saopštile su da je jedna osoba ubijena, a osam ranjeno u, kako navode, terorističkom napadu blizu kontrolnog punkta az-Zaajjem, uzmeđu Jerusalima i Ma'ale Adumima na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrel.

Direktor Crvene Davidove zvezde Eli Bin rekao je da je među osam povređenih - dvoje teško ranjeno, a troje sa umereno teškim povredama.

Još tri osobe smeštene su u bolnicu zbog akutne anksioznosti.

Najmanje dva palestinska naoružana napadača su izvršila napad, kaže policija.

Ministarstvo zdravlja: Širom Gaze ubijeno 99 osoba tokom noći

 

Najmanje tri osobe poginule su tokom noći u izraelskim vazdušnim napadima u najjužnijem gradu Rafa, javljaju palestinski mediji a prenosi Tajms of Izrael.

Udari su prvenstveno izvedeni u naseljima Al-Šabura i El-Geneina, navodi se u izveštajima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je tokom noći širom Pojasa Gaze poginulo 99 osoba, ali te navode nije moguće proveriti.

PUCNJAVA U AUTOPUTU, IMA MRTVIH Užas u Jerusalimu, sumnja se na teroristički napad

Stradala je najmanje jedna osoba

IDF: Izrael presreo projektil koji su Huti lansirali prema Eliatu na jugu zemlje

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski pobunjenici Huti iznad Crvenog mora, a koji je, kako se navodi, bio usmeren ka jugu Izraela.

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading