USKORO PADA BLIZU SRBIJE Spremite se za spektakl na nebu, ovo će se desiti samo jednom
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema jučerašnjem saopštenju ESA na društvenoj mreži Ks, satelit je tokom pada trebalo da leti iznad Italije ka zapadnoj obali Norveške. Međutim, u međuvremenu je promenjena procena putanje, pa bi trebalo da preleti istočni deo Hrvatske.

„Postoji dobra (i verovatno poslednja) šansa da vidite ERS-2 iz centralne Evrope večeras oko 18:30 po srednjeevropskom vremenu (CET je naše vreme, p.a.). Gde i kada će satelit biti vidljiv zavisi od vaše lokacije i oblačnosti ESA je rekla juče.

 

 

Kako navodi sajt koji prati satelite, proći će preko Hrvatske

Međutim, sajt N2IO.com, koji prati prolazak raznih satelita na nebu, dao je danas svoju ocenu prema kojoj će ERS-2 proći upravo preko Hrvatske i srednje Evrope ka Švedskoj i Norveškoj (slika ispod). Kako se navodi na toj stranici, ERS-2 bi trebalo da preleti Hrvatsku oko 17:55.

Printscreen

Printscreen

 

Novije vremenske procene ESA

Najnoviji proračuni stručnjaka ESA predviđaju da bi ulazak u atmosferu trebalo da se dogodi nešto ranije nego što je najavljeno juče u H, oko 16:49. Međutim, treba uzeti u obzir da je vremenski okvir nesigurnosti +/- 1,76 h.

Šta to znači za astronome i entuzijaste iz Hrvatske?

Astronom amater, šef Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba Boris Štromar kaže da dosadašnja iskustva sa meteorima pokazuju da bi gorenje delova satelita trebalo da bude vidljivo iz Hrvatske, čak i ako njegova putanja ide blago na istok ili zapad.

"Bilo je i ranijih slučajeva da su neki meteori pali iznad Italije, ali mogli smo ih videti iz Hrvatske i obrnuto - bilo je meteora koje su italijanski astronomi mogli da vide iako su pali iznad Hrvatske. Dakle, ako imate dvogled ili kameru, spektakl “, rekao je Štromar.

"Kako se približava momenat sagorevanja u atmosferi, tako se i putanja malo menja jer na satelit utiče trenje atmosfere, tako da se tačan trenutak i lokacija sagorevanja zapravo ne zna sa velikom sigurnošću. Svakako treba pratite nove informacije na linkovima, a entuzijasti bi trebali da dežuraju o vremenu. Ako budemo imali sreće, možda bismo mogli uhvatiti trenutak eksplozije i paljevine iznad Hrvatske. Vjerovatnije je da će to biti negdje preko okean, ali nikad se ne zna“, rekao je naš astronom.

Gde pratiti nova saopštenja?

Kako je saopštila ESA, za sada se još uvek ne zna tačno vreme kada treba da okrenemo pogled ka zapadu. Danas, tokom dana, procene će biti sve preciznije. Možete pratiti najnovije ESA-e na ovom linku, a N2IO.com na ovom (za mapu kliknite na Mapa i detalji sa današnjim datumom 21. februar).

Gde gledati?

Štromar kaže da ako satelit leti istočno ili zapadno od Hrvatske, videće se preko istočnog ili zapadnog horizonta.

"Ako eksplodira u pravom trenutku, njegov bljesak bi se mogao vidjeti iz Hrvatske čak i tokom dana. To ne mora nužno važiti za izgaranje pojedinih dijelova nakon što se raspadne. Zanimljivo je da će se satelit kretati mnogo sporije, možda 10 puta. , od meteora koji putuju kroz Zemljinu atmosferu brzinom od oko 72 km u sekundi“, objasnio je Štromar.

Šta je ERS-2?

Satelit Evropske svemirske agencije (ESA) European Remote Sensing 2 (ERS-2), lansiran 21. aprila 1995. godine, bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koje je razvila i lansirala Evropa. Zajedno sa svojim skoro identičnim prethodnikom, ERS-1, prikupio je vredne podatke o površini Zemlje, okeanima i polarnim kapama. Imao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su teške poplave i zemljotresi u udaljenim oblastima.

2011. godine, nakon 16 godina uspešnog rada, ESA je odlučila da prekine misiju ERS-2 i deorbitira satelit. Izvršena je serija od 66 deorbitnih manevara, korišćenjem preostalog goriva satelita i smanjenjem njegove prosečne visine sa 785 km na približno 573 km. Ovaj manevar je značajno ubrzao njeno orbitalno raspadanje i smanjio rizik od sudara sa drugim satelitima ili svemirskim otpadom. Svi instrumenti i elektronski sistemi u njemu su deaktivirani, a unutrašnje baterije ispražnjene da bi se minimizirala fragmentacija tokom ponovnog ulaska.

Kako se visina orbite ERS-2 smanjuje, on će ponovo ući u Zemljinu atmosferu kada dostigne visinu od približno 80 km. Većina njegovih delova će izgoreti prilikom ponovnog ulaska, a većina onih koji ne izgore će pasti u okean.

Dugačak je preko 11 m i težak preko 2 tone

ERS-2 je širok oko 11,8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11,7 k 2,4 metara, a SAR antene su 10 k 1 metar.

Njegova ukupna masa pri lansiranju bila je 2.516 kilograma, ali sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2.294 kilograma.

Zanimljivo je primetiti da objekti slične mase ulaze u Zemljinu atmosferu u proseku svake do dve nedelje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading