Su-35
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Izvori se ne slažu oko toga da li je gubitak bio incident sa prijateljskom vatrom, ili su ukrajinske snage oborile letelicu. Međutim, postoji opšti konsenzus da je pilot preživeo incident.

Ukrajinski borbeni avioni su predstavljali zanemarljivu pretnju ruskoj avijaciji tokom celog sukoba, sa svojim široko postavljenim lovcima MiG-29 i elitnim Su-27 koji su konstantno gubili u velikoj većini u vazdušnim bitkama, što je odrazilo značajne performanse i tehnološke razlike između njihovih aviona. Bez obzira na to, rusko vazduhoplovstvo je pretrpelo značajne gubitke, posebno u ranim fazama rata, prvenstveno upotrebom lakoprenosnih raketnih sistema PVO, a koji su se lako mogli sakriti među pešadijom.

Najnoviji gubitak je prvo potvrđeno obaranje Su-35 u skoro dve godine, pri čemu je prethodni potvrđeni gubitak oboren početkom aprila 2022, godine – navodno od strane ukrajinskih sistema PVO S-125. Pilot se u tom incidentu katapultirao i bio je zarobljen.

Ukrajinske snage su tvrdile da su oborile više aviona Su-35, uključujući jedan u julu 2022. godine, dva u maju 2023. godine i jedan u incidentu prijateljske vatre u septembru iste godine. Istinitost ovih tvrdnji je ipak pod znakom pitanja, sa dva od navodnih oborenih budući da su bile nove raketne baterije Patriot koje su isporučile SAD, a analitičari su smatrali da su mnogi izveštaji o njihovim uspesima nerealni.

Flota Su-35 ruskog ratnog vazduhoplovstva značajno se proširila od izbijanja punih sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine, pri čemu su isporuke nastavljene brzinom od preko dest aviona godišnje.

Prvobitno se očekivalo da će Su-35 biti razvijen isključivo za izvoz kao znatno poboljšana varijanta najboljeg sovjetskog lovca četvrte generacije Su-27, ali je potom razmatran za nabavku u ograničenom broju zbog otkazivanja MiG-a 1.42 pete generacije borbeni program.

Ozbiljna kašnjenja manje ambicioznog programa borbenih aviona pete generacije Su-57 od više od jedne decenije dovela su do toga da lovac Su-35 „generacije 4++” postane široko rasprostranjen lovac sa oko 120, kako se procenjuje, u upotrebi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading