Rat u Izraelu
Foto: AP/Fatima Shbair (STF)

- NRC je dugi niz godina radio s decom Gaze koja su pretrpela traume od ratnih sukoba kroz naš program poboljšanja obrazovanja. Većina dece uspela je da prevlada te traume - rekao je Egeland u objavi na Iksu.

- Međutim, ovaj poslednji sukob doveo je do toga da skoro sva deca širom Gaze imaju strah i traume zbog neselektivnih napada izraelskih snaga - dodao je on uz snimak prestravljene devojčice i ostale dece na koju je rat razorno uticao.

U snimku se napominje da se ona uspaničila na zvuk grmljavine misleći da je to još jedan talas izraelskog bombardovanja, nakon čega je sklanjaju u šator vičući "deca se sad plaše grmljavine".

Posle toga su snimku se prikazuje još uplašene dece, od kojih su neka bez udova, a neka povređena, dok u jednom delu snimka prestravljena devojčica viče "ne želim da umrem".

Roditelji dece koja su stradala u izraelskim napadima optužuju SAD i arapske države za tragediju koja ih je zadesila.

Jedan otac iz Gaze, koji je izgubio svoje jednoipogodišnje dete u bombardovanju, izjavio je da su SAD i arapske države delimično odgovorne za njihovu patnju.

- Ovo je zločin u kom su svi učestvovali. Američki veto igrao je ulogu u ovoj tragediji, kao i nedostatak podrške nekih arapskih i muslimanskih zemalja - kazao je Abdul Rahman Džumaa.

Članovi porodice Abu Al Nur također su kritikovali arapske države zbog nedostatka podrške.

- Ljudi iz drugih delova sveta stajali su uz nas bolje nego neki od Arapa - naglasio je stariji član porodice.

Abdul Karim Abu Mustafa, drugi član porodice, istakao je da njegovi ubijeni nećaci nisu krivi ni za šta.

- Oni su bili na plaži Kan Junis noću, verovatno smatrajući to sigurnim područjem, kada su bili napadnuti. To su bila tri nevina dečaka... Njihova smrt je tragedija koja ne sme ostati nekažnjena - objasnio je Mustafa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading