Huti
Foto: AP/Osamah Abdulrahman (STR)

- Poruka za Evropljane: nemojte se igrati vatrom. Naučite lekciju od Britanije. Ne treba da podržavate američkog đavola koji štiti okupatorski entitet kako bi mogao da bez problema istrebi narod Gaze - izjavio je viši član jemenskog Vrhovnog političkog saveta Mohamed Ali el.

Njegova poruka usledila je nakon najave Brisela o zvaničnom pokretanju pomorske operacije EU kodnog naziva "Aspides" što u prevodu sa grčkog znači "štit".

- Evropa će obezbediti slobodu plovidbe u Crvenom moru, radeći zajedno sa našim međunarodnim partnerima. Osim odgovora na krizu, to je korak ka jačem evropskom prisustvu na moru radi zaštite naših evropskih interesa - rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Francuska, Nemačka, Italija i Belgija rekle su da će dati svoj doprinos misiji EU za podršku Izraelu.

Visoki diplomata bloka Žozep Borelj opisao je misiju kao "hrabru akciju za zaštitu komercijalnih i bezbednosnih interesa EU i međunarodne zajednice".

Sa mandatom koji je prvobitno određen na godinu dana, "Aspides" će omogućiti raspoređivanje ratnih brodova EU i sistema ranog upozorenja u vazduhu u Crvenom moru, Adenskom zalivu i okolnim vodama. Prema zvaničnicima u Briselu, misija će biti isključivo odbrambena, a njene snage neće učestvovati u napadima na Jemen koje predvodi SAD.

Prema rečima američkog viceadmirala Breda Kupera, sukob Vašingtona protiv Jemena u Crvenom moru je jedna od  najvećih bitaka koje  je američka mornarica vodila od kraja Drugog svetskog rata.

- Mislim da biste se morali vratiti u Drugi svetski rat da biste videli brodove koji se bore. Kada kažem da su brodovi angažovani u borbi, to znači da se puca na njih, puca se na nas i mi uzvraćamo - kazao je Kuper za Si-Bi-Es.

Kuper, zamenik komandanta američke Centralne komande otkrio je da je Pentagon poslao oko 7.000 mornara u Crveno more.

Kao odgovor na pokušaje SAD da okupe zemlje saveznice za rat protiv Jemena, zvaničnici u Sani su  obećali  da jemenske oružane snage neće odustati. 

- Jemen čeka stvaranje najprljavije koalicije u istoriji da bi se upustio u najsvetiju bitku u istoriji. Kako će se doživljavati zemlje koje su požurile da formiraju međunarodnu koaliciju protiv Jemena kako bi zaštitile počinioce izraelskog genocida - zapitao se Mohamed al-Bukhaiti, pripadnik Huta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading