Rusija
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Britanski projektil srušio se u okean kod obale Floride tokom retkog probnog lansiranja britanske nuklearne podmornice, što je sramotan udarac za Kraljevsku mornaricu, javlja SkyNews.

Ministarstvo odbrane je u utorak uveče potvrdilo da se dogodila "anomalija" sa vežbom u kojoj je učestvovao HMS Vanguard, ali je portparol insistirao da nuklearno sredstvo odvraćanja – kamen temeljac odbrane Velike Britanije – "ostaje bezbedno, bezbedno i efikasno".

Greška je imala neke veze s tim što je to bilo probno ispaljivanje, a izvor je rekao da bi lansiranje bilo uspešno da je stvarno izvedeno sa nuklearnom bojevom glavom.

To je drugi neuspeh projektila Trident za zastarelu flotu nuklearnog oružja Kraljevske mornarice, prethodni je zabeležen 2016.godine.

Velika Britanija ima četiri nuklearno naoružane podmornice koje su zadužene da obezbede da jedan čamac bude neprekidno na moru kako bi odvratio nuklearne pretnje od neprijatelja kao što je Rusija i da budu spremne da odgovore ako se dogodi najgore i Britanija ili njeni saveznici budu suočeni sa nuklearnim napadom.

Pojašnjavajući šta se dogodilo, The Sun je naveo da je projektil Trident 2 uspešno izbačen iz vode u vazduh pomoću kompresovanog gasa u lansirnoj cevi.

Ali pojačivači prvog stepena nisu se zapalili i projektil od 60 tona, opremljen lažnim bojevim glavama, pao je u Atlantski okean i potonuo.

"Napustila je podmornicu, ali je samo pljusnula, tik pored njih", naveo je izvor.

Odmah se otpočela potraga za projektilom, kako bi se izvukla veoma osetljiva municija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading