Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Ovaj ciklon doneo je predelima između Kanade i Islanda orkansku oluju sa vetrovima od 180 km/h, dok su na južnoj obali Grenalnda zabeleženi uraganski vetrovi sa udarima od 220 km/h.

U toku večeri centar ovog ciklona nastaviće put prema Islandu, a u sklopu njega izraženi atmosferski front stići će večeras prvo do Irske, tokom noći i jutra i do Britanskih ostrva i doneti obilnu kišu i olujne vetrove sa udarima od 80 do 100 km/h, dok se između Irske i Islanda očekuju uraganski vetrovi sa udarima od 140 km/h.

Nakon oluje koja će noćas pogoditi Irsku, Škotsku i Vels, olujni sistem sa kišom preći će i preko Engleske, Holandije, Belgije, severa i zapada Franuske i nastaviće put prema jugozapadu Norveške.

Na najjačem udaru, naći će se Irska, pa oluja neće zaobići Dablin. 

Sledećih dana centar ciklona nalaziće se južno od Islanda i ojačaće, uz veoma niske vrednosti vazdušnog pritiska.

Ovakva sinoptička situacija usloviće seriju oluja narednih dana iznad severozapadne i zapadne Evrope, pa će Irska, Britanska ostrva, zemlje Beneluksa, Francuska i jug i jugozapad Norvške ponovo biti na udaru obilnih kiša i olujnih vetrova, a očekuju se i grmljavinske oluje.

Na obalna područja obrušavaće se višemetarski talasi, dok se na severnom Atlantiku očekuju talasi visine 10 do 15 metara.

Zahvaljujući snažnom zapadnom strujanju kojjem će narednih dana biti izloženi severni i zapadni predeli Evrope, očekuje se relativno blago i toplo vreme kada su temperature u pitanju.

Snažna ciklonska aktivnost sa Atlantika doneće većem delu Evrope izražena južna strujanja, često kišovito vreme, ali i pesak iz Sahare, uz visoke temperature koje će na našem području biti i do 20°C.

Topla vazdušna masa sa Atlantika i Mediterana potisnuće vrlo hladnu dalje na istok i severoistok.

Sve dok Atlantik bude veoma aktivan po pitanju ciklona, snažna zapadna i jugozapadna strujanja neće dozvoliti da hladna vazdušna masa sa severa i istoka Evrope prodre na jug, ali i do našeg područja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading