Štrajk lekara u J. Koreji
Foto: AP/Tanjug/Ap

 

Protest medicinskih radnika izazvao je strepnju da bi moglo da dođe do odlaganja hirurških intervencija i zastoja u lečenju pacijenata, navodi Rojters.

Južnokorejska vlada želi da poveća broj studenata u medicinskim obrazovnim ustanovama za dodatnih 2.000 u školskoj 2025/26. godini, a do 2035. godine za još 10.000.

U znak protesta, oko 6.400 od ukupno 13.000 doktora i stažista u velikim bolnicama predalo je pisane otkaze, a u ponedeljak do 11 časova po lokalnom vremenu njih oko 1.630 je napustilo svoje radno mesto, saopštilo je ministarstvo zdravstva.

Protest je organizovan uprkos nalogu vlade da doktori ostanu na svojim radnim mestima, a uprave bolnica su potvrdile da je došlo do promena rasporeda operacija i zakazivanja pregleda.

"Daćemo sve od sebe kako bi ozbiljno bolesni pacijenti mogli da dobiju adekvatnu medicinsku negu", izjavio je danas na brifingu za novinare zamenik ministra zdravstva Park Min-so.

Južna Koreja je 2022. godine imala 2,6 doktora na 1.000 stanovnika, što je znatno manje od 3,6 u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zabrinutost je u toj zemlji najveća zbog akutnog nedostatka pedijatara, lekara urgentne medicine i doktora na klinikama na širem području glavnog grada Seula.

Ipak, doktori i studenti medicine tvrde da je broj lekara dovoljan i da bi povećanje njihovog broja nanelo štetu finansiranju plana nacionalnog zdravstvenog osiguranja i dovelo do nepotrebnih medicinskih procedura.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading