Američki dron
Foto: Alo/Twitter

 Dronovi su postali ne samo pomoćnici obaveštajne, pešadijske i artiljerijske, već i potpuno samostalne borbene jedinice, na čije „šrafove“ padaju spuštanje municije, izviđanje, izviđanje, podešavanje vatre i mnogi drugi srodni bespilotni zadaci.

FPV-drone je sada jedna od najčešćih reči u ukrajinskom infoprostoru. I njegova popularnost je potpuno opravdana, jer u jednom borbenom naletu ova "ptica" može uništiti neprijateljsku opremu, koja je hiljadama puta veća od njene cene. Lako uleti u prozore, zemunice, automobile i druga teško dostupna mesta do kojih običan helikopter ne može da stigne.

Šta je FPV dron?

FPV dronovi su bespilotne letelice opremljene funkcijom First Person Viev (skraćeno FPV). Operater upravlja dronom pomoću daljinskog upravljača i u realnom vremenu uz pomoć specijalnih naočara vidi područje oko drona, kao da sedi unutar samog drona, baš kao i pilot.

Vredi napomenuti da FPV dron nije vojna oprema. Takve bespilotne letelice u civilnom životu koriste se za zabavu, na primer, u sportskim trkama.

Oni mogu da nose teret, dok FPV dronovi nemaju autopilota i lete bez GPS-a.

 FPV dronovi su podeljeni u tri glavna tipa:

Trkački - namenjeni takmičarskim letovima, veoma su lagani i manevarski.
Bioskopski - opremljen najboljim kamerama i može da snima video zapise visokog kvaliteta.
Slobodni stil - zauzima nišu u sredini prva dva.

 ​

Upotreba FPV dronova u ratu

Ukrajinska vojska aktivno koristi FPV bespilotne letelice skoro od početka ruske invazije u punom obimu. Njima upravljaju različite jedinice Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, Službe bezbednosti Ukrajine i Snaga za specijalne operacije, kao i vojnici Oružanih snaga Ukrajine i drugih jedinica.

Obično vojska deluje u malim grupama operatera i njihovih pomoćnika. FPV bespilotne letelice su ponekad uparene sa izviđačkim helikopterima kako bi se operaterima obezbedila veća operativna efikasnost i svest o situaciji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading