Putin ispunio dečaku želju
Foto: AP/Mikhail Klimentyev (POOL)

To dovodi do zaključka da su delovi sirove nafte prerađeni od strane Indije, a zatim izvezeni u SAD kao naftni proizvodi vredni više od milijardu dolara.

Ovaj tok plaćanja, na kraju u korist Moskve, dolazi od Indije koja je povećala kupovinu ruske nafte za preko 13 puta u odnosu na predratne iznose, prema analizi Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), navodi Si-En-En.

To znači da američki strateški partner Nju Delhi menja kupovinu sirove nafte od strane zapadnih kupaca, smanjenu sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu, navodi se u analizi.

Dok prodaja ruske sirove nafte Indiji ne podleže sankcijama i potpuno je legitimna, ispitivanje ruta transporta koje su izvršili stručnjaci sugeriše da bi ova ogromna količina isporuka mogla uključivati takozvanu „flotu u senci“ tankera za naftu, koje je Moskva specijalno stvorila da pokuša da prikrije s kim i kako trguje i da ostvari maksimalan profit Kremlja, pišu Novosti

Si-En-En navodi da je bio svedok onoga što je verovatno deo te složene trgovine u grčkoj luci Gitio ranije ovog meseca. Dva tankera za naftu – jedan masivni, drugi manji – stajali su jedan pored drugog za transfer od broda do broda, koji uključuje propuštanje sirove nafte između brodova, ponekad sa ciljem da se prikrije njeno poreklo i krajnje odredište.

RUSIJA NIKAD NIJE BILA BOGATIJA Državna kasa puna zahvaljujući velikom savezniku Amerike

Foto: Printscreen

 

 

Dva tankera imaju živopisnu istoriju. Oba su krenula iz Rusije nedeljama ranije. Jedan je u vlasništvu kompanije sa sedištem u Indiji koja je optužena za umešanost u kršenje sankcija, a druga je prethodno bila u vlasništvu pojedinca koji je podlegao zasebnim američkim sankcijama, prema kompaniji za praćenje brodova Pol star global (Pole Star Global).

Transferi se (ponekad) obavljaju legalno, ali se takođe koriste kao nedozvoljena taktika za izbegavanje sankcija - rekao je David Tanenbaum iz kompanije Pol star global. - Dodaje se više slojeva koji pokušavaju da zbune vlasti u pogledu toga odakle ova nafta dolazi i ko je kupuje na kraju dana.

Desetine sličnih transfera se dešavaju svake nedelje u Lakonskom zalivu u Grčkoj, pogodnoj tački na putu do Sueckog kanala i azijskih tržišta, kažu analitičari.

Ranije u februaru, američko ministarstvo finansija uvelo je novi paket sankcija protiv brodova i kompanija za koje se sumnja da pomažu u transportu ruske nafte kršeći sankcije SAD, u pokušaju da ometa funkcionisanje ruske flote u senci.

Sjedinjene Države su predvodile koaliciju zemalja krajem 2022. koje su pristale na „ograničenje cena“, obavezujući se da neće kupovati rusku naftu iznad 60 dolara po barelu. Te države su takođe zabranile svojim brodarskim kompanijama i osiguravajućim firmama – ključnim igračima u globalnom pomorstvu – da olakšavaju trgovinu ruskom naftom iznad te cene.

- Ograničenje cena je bio pravi pokretač za stvaranje flote u senci - rekao je Viktor Katona, šef analize sirove nafte u firmi za trgovinska istraživanja Kpler. - Što su lanci snabdevanja duži, to je teže razdvojiti transfere sa broda na brod, teže bi bilo... odrediti stvarnu cenu ruskog barela

Neka trgovina naftom između Rusije i Indije je otvorena i direktna. Vindvard, kompanija za pomorsku veštačku inteligenciju, analizirala je globalno kretanje brodova i otkrila 588 direktnih putovanja naftnih tankera iz Rusije u Indiju prošle godine.

Ali deo saobraćaja između dve zemlje je složeniji, kao što je to bilo kod obale Grčke. Pol star global je ispitao istu rutu i otkrio preko 200 putovanja prošle godine brodova iz Rusije koji su izvršili transfer u Lakonskom zalivu na drugi brod, koji je otišao u Indiju.

Tanenbaum iz kompanije Pol star global je rekao da kompanija "sumnja" da je primarni motiv za ove transfere bio izbegavanje sankcija jer su "skoro sva ova plovila" imala vezu sa SAD ili Evropskom unijom, i da će biti predmet kupoprodaje.

Neto uticaj indijskih kupovina sirove nafte bio je da oslabi pritisak koji ruski predsednik Vladimir Putin oseća zbog naftnih sankcija. Ruski federalni prihodi porasli su na rekordnih 320 milijardi dolara u 2023. i trebalo bi da i dalje rastu. Otprilike trećina novca potrošena je na rat u Ukrajini prošle godine, prema nekim analitičarima, a veći deo je i dalje predviđen za finansiranje sukoba 2024. godine.

Sredstva kojima raspolaže Kremlj dovela su Moskvu u bolju poziciju da izdrži dugi rat od Kijeva, koji se bori da održi očajnički potreban priliv zapadnog novca, navodi Si-En-En.

Indija je svoje kupovine od Rusije opravdala kao sredstvo za održavanje nižih globalnih cena jer se ne takmiči sa zapadnim zemljama za bliskoistočnu naftu. Indijski ministar za naftu i prirodni gas Hardep Sing Puri rekao je za Si-En-Bi-Si prošle nedelje:

- Ako počnemo da kupujemo više bliskoistočne nafte, cena nafte neće biti 75 ili 76 dolara. Biće 150 dolara.

Kompleksna uloga Indije u globalnoj trgovini naftom ogleda se i u sudbini naftnih derivata u koje se ruska sirova preobražava. Deo sirove nafte se prerađuje u naftne proizvode u rafinerijama na zapadnoj obali Indije, a zatim izvozi u SAD i druge zemlje koje su potpisale sankcije na rusku naftu. Proizvodi rafinisani van Rusije nisu obuhvaćeni sankcijama, što kritičari nazivaju „rupom u rafineriji“.

Analiza CREA procenjuje da su SAD prošle godine bile najveći kupac rafinisanih proizvoda iz Indije napravljenih od ruske sirove nafte, vrednih 1,3 milijarde dolara između početka decembra 2022. godine, kada je uvedeno ograničenje cena, do kraja 2023. Procene organizacije su zasnovane na javno dostupnim podacima o transportu i energiji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading