Tim hansen
Foto: Alo/Monocam

Holanđanin Tim Hansen dobio je kaznu u novembru 2023, pošto ga je kamera s veštačkom inteligencijom uhvatila da “razgovara telefonom” za volanom.

Možda slučaj ne bi bio interesantan medijima da čovek, inače IT stručnjak, ne tvrdi da se u tom trenutku “češao po glavi” i da je sistem pogrešio, piše Telegraf.

Hansen navodi da je bio šokiran kaznom od 370 evra, a posebno jer se nije sećao da je tog dana koristio telefon, prenosi Oddity Central.

Tada je odlučio da proveri inkriminišuću fotografiju, a na prvi pogled se čini da drži mobilni u ruci.

Nećemo iznositi naš sud, jer je proces u toku, dok Holanđanin tvrdi da je kamera “pogrešno protumačila položaj njegove ruke”.

On kreira algoritme koji uređuju i analiziraju fotografije, pa je iskoristio lično iskustvo da objasni kako funkcionišu policijske kamere - Monocam.

Nije mogao da testira sistem, ali smatra da može da proizvede lažne pozitivne rezultate.

“Ako mora da predvidi da li je nešto ‘da’ ili ‘ne’, može se, naravno, desiti da pogreši. U mom slučaju je utvrđeno da sam držao telefon, što nije istina. Tada govorimo o lažno pozitivnom. Savršen model predviđa samo istinske pozitivne i prave negativne, ali 100% tačno predviđanje je retko”, napisao je Hansen.

On dodaje da je zbog mnogih varijabli, koje mogu uticati na odluku algoritma, potreban “ljudski filter” kako bi se umanjio broj lažnih pozitivnih rezultata.

Ipak, u njegovom slučaju kaznu je potvrdio čovek, nakon analize fotografije.

Hansen pokušava da ospori kaznu, ali će morati da sačeka 26 nedelja na zvaničnu odluku. Nada se pozitivnom ishodu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading