nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stoga su ovi bezbednosni sporazumi više politička obaveza, ali ne moraju nužno biti i praktično operativni.

Ukrajinske trupe povukle su se iz Avdejevke, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu, otvarajući put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut, preneo je Rojters u subotu.

Dok se Bajdenova administracija muči da kroz Kongres progura svoju pomoć Ukrajini, Zelenski je u petak napravio "vrtoglavo putovanje" kroz Berlin i Pariz da traži podršku evropskih zemalja, a bezbednosni sporazumi su pozdravljeni kao "istorijski korak".

Potpisivanje bezbednosnih paktova sa Francuskom i Nemačkom predstavlja presedan koji potencijalno podstiče druge evropske zemlje da slede njihov primer i ojačaju saradnju sa Ukrajinom, ali ne mogu da se izjednače sa ulaskom Ukrajine u NATO i koristi od mehanizma kolektivne odbrane, objasnio je kineski vojni ekspert Song Žongping za "Global tajms". 

- U suštini, oni imaju za cilj da nastave sa jačanjem vojne pomoći Ukrajini, što je ključno za Ukrajince u ovoj fazi. Dugoročno, ove zemlje će izbegavati direktne vojne sukobe sa Rusijom i sprečiti ulazak Ukrajine u NATO - rekao je stručnjak.

Sporazum između Ukrajine i Francuske podrazumeva obećanje francuske pomoći u iznosu do tri milijarde evra, dok je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da će Berlin obezbediti još 1,1 milijardu evra vojne pomoći, uključujući 36 haubica, 120.000 metaka artiljerijske municije i još dva sistema protivvazdušne odbrane, prenose mediji.

U međuvremenu, EU je spremna da isplati početnih 4,5 milijardi evra Ukrajini već u prvoj polovini marta kako bi pomogla u pokrivanju hitnih budžetskih potreba zemlje. Evropa se suočava sa dilemom u pomaganju Ukrajini, ukazuje Cui Heng sa Nacionalnog instituta za međunarodnu razmenu i pravosudnu saradnju Šangajske organizacije za saradnju. 

- Pružanje pomoći zahteva značajnu finansijsku posvećenost, a u Evropi postoji značajno protivljenje. Međutim, uzdržavanje od davanja pomoći bi u potpunosti potkopalo godine političke korektnosti - kazao je on.

Evropa će i dalje pružati pomoć Ukrajini, ali će njen obim i brzina biti smanjeni. 

Cui je takođe istakao da su bezbednosni sporazumi potpisani između Ukrajine i velikih evropskih sila neobavezujući i ne nose nikakvu odgovornost.

- Bez obzira na to kako će se situacija razvijati u budućnosti, evropske sile neće biti uvučene u sukobe. Zelenski je dobio podršku evropskih sila koju je želeo, postigavši vin-vin situaciju sa dokumentom koji ima malo sadržaja - zaključio je Cui.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading