Rat u Izraelu
Foto: AP/Adel Hana (STF)

- Juče i prekjuče timu SZO nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu kako bi procenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa kako bi, zajedno sa partnerima, isporučio gorivo - objavio je Gebrejesus na platformi Iks.

Prema njegovim rečima, još ima oko 200 pacijenata u toj bolnici, a najmanje njih 20 mora biti hitno upućeno u druge bolnice kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu negu jer je, kako je istakao, medicinska nega pravo svakog pacijenta, prenosi palestinska agencija Wafa.

Generalni direktor SZO je upozorio da će "ceh kašnjenja pomoći svojim životima platiti pacijenti" i pozvao da se olakša pristup pacijentima i bolnici kako bi se sačuvali ljudski životi.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je danas da su izraelske okupacione snage artiljerijskim granatama gađale treći sprat bolnice Al-Amal u Kan Junisu.

Okolina bolnice Al-Amal takođe je pod intenzivnom izraelskom artiljerijskom vatrom koja je prouzrokovala materijalnu štetu, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumeseca.

Navodi se da su izraelski napadi na bolnicu Al-Amal rezultirali pogibijom više desetina civila, uključujući pacijente i raseljene osobe, kao i da izraelske okupacione snage sprečavaju ulazak hrane, sanitetskog materijala i goriva u bolnicu, preteći humanitarnom katastrofom i obustavom rada bolnice.

U saopštenju se navodi da je sedam pripadnika Palestinskog Crvenog polumeseca privedeno tokom izraelskog vojnog napada na ovu bolnicu pre devet dana i da su i dalje u izraelskom pritvoru. Telekomunikacione usluge, uključujući fiksne, mobilne telefone i internet usluge, prekinute su u Kan Junisu već 34 dana, što je dovelo do prekida komunikacije između različitih timova Crvenog polumeseca, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading