medvedev
Foto: EPA/EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Sporazum Kijeva i Berlina o dugoročnim bezbednosnim obavezama je novo, dobro zaboravljeno staro, ukazao je on.

Naime, nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisali su u Berlinu sporazum o dugoročnim bezbednosnim obavezama.

- Istorijski korak. Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu protiv ruskog agresorskog rata - naveo je Šolc na društvenoj mreži Iks. 

Medvedev je s druge strane istakao ukrajinski nacistički pozdrav i stihove nemačke himne koji se dovode u vezu sa nacističkom ideologijom.

- Novi savez između nacista i banderovaca. Lozinka: Slava Ukrajini! Odgovor: Nemačka iznad svega! - napisao je Medvedev na Telegramu.

On je na ovaj način podsetio na nacističku prošlost Nemačke i Ukrajine. Jedan od ciljeva Specijalne vojne operacije koju je pokrenula Rusija pre dve godine je i denacifikacija Ukrajine.

Ruska strana ukazuje da u Ukrajini danas postoje ostaci nacizma, ali da je najveći problem što se ljudi skloni toj ideologiji nalaze u vladajućim krugovima te je taj način ugrožena bezbednost Ruske Federacije.

Ukrajinska ustanička armija je formirana oktobra 1942. godine, delovala je uglavnom u zapadnoj Ukrajini i borila se protiv sovjetskih trupa, sarađujući sa nacistima.

Njihov saborac Jaroslav Hunka, nekadašnji pripadnik zloglasne SS 1. Galicijske divizije, nedavno je aplauzom dočekan u parlamentu Kanade samo zato što se za vreme Drugog svetskog rata borio protiv Rusije.

Počinili su mnogo zločina, uključujući i Volinjski masakr iz 1943. godine, kada je masovno ubijeno poljsko stanovništvo Volinja, ali i hiljade Ukrajinaca koji su odbili da sarađuju sa nacistima. Pitanje tumačenja Volinjskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz tog vremena jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

U maju 2015. godine tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko dao je Ukrajinskoj ustaničkoj armiji status "borca za nezavisnost" Ukrajine, a njenim učesnicima pravo na socijalne garancije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading