bajden
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vašington je u interakciji sa Moskvom na temu nove „pretnje nacionalnoj bezbednosti“ Sjedinjenih Država, navodno u vezi sa ruskim raspoređivanjem antisatelitskog oružja u svemiru, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije pri Nacionalnom savetu za bezbednost Bele kuće.

- U procesu smo konsultacija sa našim saveznicima i partnerima. Mi smo u procesu interakcije sa Rusijom po ovom pitanju - naglasio je on.

Prema Kirbijevim rečima, američki predsednik Džozef Bajden dobija potrebne informacije i već je „naložio preliminarne razgovore sa liderima u Kongresu, direktan diplomatski kontakt sa Rusijom, saveznicima i partnerima, kao i drugim zemljama širom sveta“. Istovremeno, zvaničnik je napomenuo da se u dijalogu sa Moskvom neće pojaviti „problem poverenja”, dodajući da postoje mogućnosti za interakciju.

Osim toga, Kirbi je rekao da „protivsatelitske mogućnosti“ koje je navodno stvorila Moskva još nisu operativne tehnologije i nisu puštene u rad. Na osnovu toga, „nema neposredne pretnje po bezbednost bilo koga“, rekao je on.

Zvaničnik je takođe odbacio tvrdnje Moskve da je Vašington izmislio ovu situaciju zarad nove pomoći Kijevu .

On je dodao da SAD ne nameravaju da krše međunarodni sporazum o zabrani postavljanja oružja u svemir.

Ranije su mediji objavili, pozivajući se na izvore, da je američkim zakonodavcima na tajnom brifingu moglo biti rečeno o navodnim planovima Rusije da „postavi nuklearno oružje u svemir“ za upotrebu protiv satelita.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je kasnije rekao da Bela kuća, najavljujući zatvoren sastanak o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“, pokušava da ohrabri Kongres SAD da glasa za nacrt zakona o dodeli novca Ukrajini .

Moskva je više puta istakla da se Rusija, zajedno sa drugim zemljama, posebno Kinom , zalaže za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru i njegovo očuvanje u miroljubive svrhe, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading