Hezbolah
Foto: EPA/EPA

UN su pozvale na zaustavljanje "opasne eskalacije" sukoba, koji se odvijao paralelno sa ratom u Gazi. Izrazili su zabrinutost za širu konfrontaciju između Hezbolaha i Izraela koji podržava Iran.

Izraelska vojska saopštila je da je u sredu ubila komandanta Hezbolahove elitne jedinice Radvan i još jednog operativca u "preciznom vazdušnom napadu" u Nabatiju u Libanu, ne pominjući smrt civila. Hezbolah je saopštio da su tri njegova borca ubijena u sredu, a kasnije je potvrdio da je među njima bio Ali al-Debs, komandant jedinice Radvan.

Sedam civila je ubijeno u Nabatiju u sredu kasno kada je redak izraelski napad na južni grad pogodio višespratnicu, rekli su izvori u Libanu. Poginuli su bili iz iste šire porodice i među njima je bilo troje dece.

Tela dece, umotana u zelene pokrivače, bila su tako mala da je svako stalo na dve plastične stolice dok su ljudi dolazili da odaju počast. Otac ih je čvrsto držao pre nego što su sahranjeni dok je drugi čovek jecao na njegovom ramenu.

- Neprijatelj će platiti cenu za ove zločine - rekao je za Rojters političar Hezbolaha Hasan Fadlalah, rekavši da Hezbolah ima „legitimno pravo da brani svoj narod".

Izvor upoznat sa razmišljanjima Hezbolaha rekao je da je napad na Nabatiju označio eskalaciju, ali da je i dalje u okviru nepisanih "pravila angažovanja" prema kojima je veliki deo nasilja ograničen u blizini granice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading