"ODLAGANJE OPTEREĆUJE STRPLJENJE SVIH" Pistorijus: Treba da se desi sada
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Svako dalje odlaganje opterećuje strpljenje svih", rekao je Pistorijus novinarima uoči sastanka ministara NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi, a očekuje se da će mađarski parlament ratifikovati zahtev Stokholma krajem ovoga meseca.

Ministri odbrane NATO-a sastaju se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanju sredstava za nove odbrambene planove Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini. U sedištu NATO-a u Briselu u sredu se sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, predvođena SAD-om, da bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine. Ministri odbrane će danas razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim članicama Alijanse i Kanadi. Stoltenberg je istakao da se ove godine očekuje da će 18 članica Alijanse potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading