rožajac
Foto: Printscreen/YouTube/ RTCG/printskrin

U Rožajskom selu Paučina Zekrija Bibić rastao je odvojen od braće i sestara.

“Moja majka na porođaju se razbolela, imala me je i videla je da ne može da pretekne. Amanet je učinila mom ocu i braći i rekla: Ovo dete, ako ostane živo, da ga poklonite i ja ga poklanjam bratu”, priča Zekrija za emisiju "TVCG" “Gledajmo se”.

U drugom domu, koji je bio kilometrima daleko, kaže da mu nije nedostajalo pažnje.

Kada je napunio 11 godina Zekrija se vraća u rodno mesto i upoznaje biološku porodicu.

Kaže da taj trenutak susreta sa porodicom nikada neće zaboraviti.

Zekrija se oženio i dobio devetoro dece, ali jedan od njegove braće bio je bez poroda. Riješio je da ponovi istoriju, sina starog 20 dana predao je bratu.

“Većina kaže to može samo junak da učini, neko ko ima snažno srce, drugi kažu to može samo budala da uradi – ja sam hrabar i na jedno i na drugo”, ističe Zekrija.

Da je reč o društvenom fenomenu, koji je kroz istoriju bio odomaćen u rožajskom kraju, svedoče i drugi slučajevi. Poznavaoci društvene zbilje tvrde da je on uzrokovan različitim okolnostima.

“Ja u svemu tome vidim jednu tradiciju, zatim ekonomsku sferu odnosa i na kraju krajeva onu emotivnu sferu – visoki stepen poverenja odnosa da dete odmah po rođenju ustupe drugoj, bliskoj osobi, često u istoj porodičnoj zajednici, tako da u svemu tome, u krajnjem, nema loših stvari”, smatra advokat Velija Murić.

“To je pomalo i obaveza – ja imam decu, moja sestra nema decu, ja sam obavezan da im pomognem, ja znam da će njima biti, pod znacima navoda, bolje kod novih roditelja, jer ja imam desetoro dece, što je slučaj u većini porodica u tadašnjem vremenu. To je ta duboko usađena humanost koju mi vučemo sa islamskim vaspitanjem i shvatanjem značaja porodice”, ističe novinar Zlatko Tutić.

Tako kaže i Raif Bibić, sin Zekrijin, koji je pre 42 godine odmah nakon rođenja dobio novu porodicu.

“Takav život ne može niko imati kakav sam ja lep život imao. Znači, živio sam kako sam želeo, a i udovoljeno mi je bilo. Oni su me iškolovali. Faktički posle sam se oženio i kod njih tamo osnovao familiju”, priča za "TVCG" Raif Bibić.

Sudbina je ponovo spojila oca i sina pa su postali komšije.

“Bog ga je opet doveo i živimo opet zajedno ovde u Paučini, ja ga zovem novi komšija”, kaže kroz osmeh Zekrija, koji ima 71 godinu i 27 unučadi.

Nada se da će dočekati da se taj broj udvostruči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading