"SVE DOK SE TA ORGANIZACIJA NE OPAMETI, RUSIJA NEMA TU ŠTA DA TRAŽI" Volodin: Vreme je da OEBS kažemo zbogom
EPA YURI KOCHETKOV

- Ta organizacija je apsolutno zavisna, politizovana, pleše uz melodiju i izvodi sve plesove Vašingtona. Ono što je najgore u ovoj situaciji je što Rusija daje novac i jedan je od najvećih platiša. Zato treba da izađemo i prestanemo da prenosimo sredstva OEBS-u - poručio je Volodin.

On je istakao da sve dok se ta organizacija "ne opameti, Rusija nema tu šta da radi, jer u osnovi rada svake međuparlamentarne strukture moraju biti principi".

Prema rečima predsedavajućeg Državne dume, rad bilo koje međuparlamentarne strukture treba da se zasniva na principu odlučivanja konsenzusom, kao u Parlamentarnoj skupštini ODKB i kao što se odluke donose u BRIKS-u, ŠOS-u, EAEU.

Volodin je istakao da se situacija u PS OEBS-a pretvorila u "potpuni ćorsokak, za šta je odgovorna politika Vašingtona, vođena američkim predsednikom Džozefom Bajdenom". 

- Šta su smislili? Parlamentarna skupština Saveta Evrope je ista ispolitizovana platforma, OEBS je isti. Pričaju o demokratiji, a sami ne poštuju nikakve procedure, pravila, principe. I međunarodno zakonodavstvo, razvijano decenijama, precrtali su - ukazao je predsednik Državne dume.

On je zadužio šefa Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonida Sluckog i šefa delegacije Savezne skupštine u PS OEBS-a, potpredsednika Državne dume Petra Tolstoja da pripreme nacrt rezolucije o suspenziji učešća stalne delegacije Ruske Federacije u skupštini OEBS-a. 

Prethodno je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri PS OEBS Aleksandar Volgarev izvestio da ove godine ruska delegacija neće učestvovati na tradicionalnom zimskom sastanku skupštine u Beču i naglasio da ta organizacija "gubi nezavisnost i podleže politici pojedinih država OEBS-a". 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading