Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska unija je zapretila da će udariti mađarsku ekonomiju zbog odbijanja da odobri finansijsku pomoć Ukrajini, rekao je savetnik i prezimenjak mađarskog premijera Balaž Orban u intervjuu za austrijsko izdanje Ekspres.

Novinar je zamolio Orbana da prokomentariše publikaciju Fajnenšel tajmsa, prema kojoj Evropska unija planira da potkopa mađarsku ekonomiju ako odbije da odobri finansijsku pomoć Kijevu.

Situacija je bila ozbiljna

- Situacija je bila ozbiljna. Kada su šefovi država i vlada EU razgovarali telefonom sa premijerom Viktorom Orbanom, rekli su mu upravo tu pretnju - potvrdio je savetnik premijera.

Ranije je FT preneo, pozivajući se na dokument EU koji poseduje, da bi Evropska unija mogla da sabotira privredu Mađarske i blokira sredstva koja joj pripadaju iz evropskih fondova ako ne ukine veto na pomoć Kijevu na samitu u Briselu 1. februara . Strategija cilja na "ekonomske slabosti" Mađarske i ima za cilj da ugrozi njenu valutu.

Zauzvrat, mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka rekao je da Budimpešta neće podleći „ucenama“ Evropske unije u vezi sa dodelom paketa pomoći Ukrajini, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading