Rat u Izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Vojni inženjeri vodili su novinare stranih novinskih kuća kroz prolaze u trenutku kada je u UNRWA pokrenuta interna istraga, a niz zemalja donatora zamrzli su finansiranje zbog navoda Izraela prošlog meseca da su pojedini članovi osoblja UNRWA radili kao operativci Hamasa, prenosi Rojters, ne navodeći kada su vojni inženjeri vodili novinare u obilazak.

Novinari pod strogom pratnjom ušli su u okno pored škole na periferiji baze UN, spuštajući se u tunel obložen betonom. Dvadeset minuta hoda kroz zagušljiv, uski i povremeno krivudavi prolaz dovelo ih je ispod štaba UNRWA, rekao je vojni potpukovnik koji je vodio obilazak.

Tunel, za koji je vojska rekla da je dug 700 metara i dubok 18 metara, povremeno se račvao, otkrivajući bočne prostorije, piše Rojters. Tu je bio kancelarijski prostor, sa čeličnim sefovima koji su bili otvoreni i ispražnjeni. Tu je bio popločan toalet. Jedna velika komora bila je prepuna kompjuterskih servera, druga industrijskih baterija.

- Sve se vodi odavde. Odavde se napaja sva energija za tunele. Ovo je jedna od centralnih komandi obaveštajnih službi. Ovo mesto je jedna od obaveštajnih jedinica Hamasa, odakle su komandovali najvećim delom borbe - rekao je izraelski vojni zvaničnik koji se predstavio imenom Ido.

On je dodao da se Hamas evakuisao suočen sa izraelskim napredovanjem, preventivno presecajući komunikacione kablove.

- Znamo da oni (Hamas) imaju ljude koji rade u UNRWA. Želimo da svaka međunarodna organizacija radi u Gazi. To nije problem. Naš problem je Hamas - istakao je Ido novinarima.

Kao uslov za odvođenje novinara u obilazak, izraelska vojska nije dozvolila fotografije vojnih obaveštajnih podataka, kao što su mape ili određena oprema u konvoju oklopnih vozila u kojem su putovali. Takođe je zatražila odobrenje pre prenošenja fotografija i video snimaka snimljenih tokom obilaska tunela, navodi britanska agencija.

Rat u Izraelu

Ariel Schalit (STF)

 

U saopštenju, UNRWA je navela da je napustila sedište 12. oktobra, pet dana nakon što je počeo rat, te da stoga "nije u mogućnosti da potvrdi ili na drugi način komentariše" izraelski nalaz.

- UNRWA nema vojnu i bezbednosnu ekspertizu niti kapacitete da preduzima vojne inspekcije onoga što se nalazi ili bi moglo biti u njenim prostorijama - navodi se u saopštenju.

Palestinci su optužili Izrael za falsifikovanje informacija kako bi ocrnio UNRWA, koja zapošljava 13.000 ljudi u Pojasu Gaze i koja je godinama bila spas za stanovništvo koje zavisi od pomoći. Sedište UNRWA nalazi se u gradu Gazi, među severnim oblastima koje su izraelske trupe i tenkovi zauzeli na početku četvoromesečnog rata protiv Hamasa, šaljući stotine hiljada civila u bekstvo na jug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading