Rat u Ukrajini
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oni jačaju redove dobrovoljaca iz različitih delova sveta koji su se već odazvali pozivu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se uključe u rat protiv Rusije.

Borba protiv narko kartela

Kolumbijska vojska se decenijama bori protiv narko-kartela i pobunjeničke gerile, čineći njene vojnike jednima od najiskusnijih na svetu.

Sa 250.000 vojnika, Kolumbija ima drugu po veličini vojsku u Latinskoj Americi posle Brazila. Svake godine više od 10.000 vojnika napusti kolumbijsku vojsku. Na stotine njih potom odlazi u Ukrajinu da se bori, gde mnogi zarađuju četiri puta više od iskusnih podoficira u Kolumbiji.

- Kolumbija ima veliku vojsku sa veoma dobro obučenim vojnicima, ali njihove plate nisu tako visoke u poređenju sa vojskama drugih zemalja - rekao je Andres Masijas sa Univerziteta u Bogoti.

Početkom novog veka, nakon odlaska na odmor, kolumbijski vojnici su otišli ​​u inostranstvo da rade za američku vojsku, na primer kao čuvari na naftnim bušotinama u Iraku.

Penzionisani pripadnici kolumbijske vojske takođe su regrutovani da obučavaju borce u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su se potom pridružili ratu Jemena protiv Huta.

Uloga Kolumbije kao regrutnog terena za svetsku „industriju bezbednosti“ ima svoju mračniju stranu. Dva kolumbijska plaćenika su ubijena, a 18 uhapšeno u vezi sa atentatom na predsednika Haitija Jovenela Moisea 2021. godine.

Hektor Bernal, bivši vojni lekar koji vodi centar za taktičku medicinu u blizini Bogote, rekao je da je obučio više od 20 Kolumbijaca da se bore u Ukrajini u proteklih osam meseci. Oni su poput latinoameričkih migranata koji odlaze u SAD u potrazi za boljom budućnošću, smatra Bernal.

- Oni nisu volonteri koji žele da se bore za neke ljude, njihova motivacija je finansijska - dodao je on.

Njihove plate su niske

Dok generali u Kolumbiji imaju plate, uključujući i bonuse, od oko šest hiljada dolara mesečno, kao i ministri, privatni vojnici imaju mnogo manje. Kaplari u Kolumbiji primaju osnovnu platu od oko 400 dolara mesečno, dok iskusni narednici mogu da zarade i do 900 dolara. Minimalna mesečna plata u Kolumbiji je sada 330 dolara.

U Ukrajini, svaki pripadnik oružanih snaga, bez obzira na nacionalnost, ima pravo na mesečnu platu do 3.300 dolara, u zavisnosti od čina i vrste službe. Ako su povređeni, imaju pravo na do 28.660 dolara, u zavisnosti od težine povreda. Kada poginu u borbi, njihove porodice imaju pravo na 400.000 dolara odštete.

U vojnoj bolnici u kojoj se inače leče ukrajinski vojnici nalazi se grupa od pedesetak kolumbijskih vojnika koji većinu vremena između medicinskih zahvata provode na mobilnim telefonima – zovu kući, surfuju internetom ili slušaju muziku. Preko društvenih mreža saznali su za regrutaciju vojnika za Ukrajinu u Kolumbiji. Ali kada im se u ratu dogodi nešto ozbiljno, porodicama je teško da saznaju.

Dijego Espitija je izgubio kontakt sa svojim rođakom Oskarom Trijanom, koji se pridružio ukrajinskoj vojsci prošlog avgusta. Šest nedelja kasnije, penzionisani vojnik Trijana je prestala da objavljuje na društvenim mrežama.

Pošto u Bogoti nema ukrajinske ambasade, Trijanova porodica traži informacije preko ambasade Ukrajine u Peruu ili konzulata Kolumbije u Poljskoj, odakle je Trijan došao u Ukrajinu. Niko se nije javio.

- Želimo da nam vlasti u obe zemlje daju informacije o tome šta se dogodilo, da odgovore na naše mejlove - navela je Espitia.

Stagnacija na bojnom polju

On je dodao da ne zna šta je nateralo njegovog 43-godišnjeg rođaka da se bori u Ukrajini. U kolumbijskoj vojsci proveo je više od 20 godina i odlazak iz nje bio mu je „mentalno težak”.

- Možda je to uradio zbog novca ili zato što mu je bio potreban adrenalin iz borbe - istakla je Espitia.

Usred sukoba na bojnom polju sa Rusijom, Ukrajina proširuje sistem koji omogućava ljudima iz celog sveta da se pridruže ukrajinskoj vojsci, rekao je Oleksandar Šahuri iz Odeljenja za koordinaciju stranaca Oružanih snaga Ukrajine. Početkom 2022. godine vlasti su saopštile da u Ukrajini ima 20.000 ljudi iz 52 zemlje. Sada, u skladu sa tajnošću vojnih podataka, nadležni ne govore koliko je stranaca na ratištu.

- Međutim, profil boraca se promenio. Prvi talasi volontera su uglavnom dolazili iz postsovjetskih zemalja ili zemalja engleskog govornog područja. Poznavanje ruskog ili engleskog olakšalo im je integraciju u ukrajinsku vojsku - ukazao je Šahuri i dodao da prošle godine vojska stvorila mrežu regruta, instruktora i mlađih operativnih oficira koji govore španski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading