Izbori
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Džo Bajden je danas izgubio izbore. Javnosti je pušten izveštaj Ministarstva pravde koji je detaljnom istragom zaključio nekoliko stvari; prvo, američki predsednik je pogrešno rukovao strogo poverljivim dokumentima. Drugo, Bajden je delio osetljive materijale iz rukom pisanih beležnica sa autorom koji mu pomaže u pisanju njegovih memoara. Treće, kako tvrdi specijalni tužilac Ministarstva pravde Robert Hur, Bajden ima cerebralnih problema i ne može da se seti detalja iz svog potpredsedničkog mandata. Četvrto, možda najosetljiviji, Džo Bajden ne može da se seti tačno kada mu je umro sin Bo Bajden (2015).

Koliko je Bajdenov kognitivni pad značajan i tragičan, pokazuje i uverenje Roberta Hura, koji tvrdi da se američkom predsedniku ne može suditi zbog izazova dokazivanja namere van razumne sumnje. Drugim rečima, gazda slobodnog sveta je senilan.

Reakcija je bila brza. Republikanci traže da se pozovu na 25. amandman – koji se bavi procedurom sukcesije nesposobnog predsednika. "Zbog bezbednosti naše nacije, Džo Bajden mora da podnese ostavku. On nije kompetentan da služi kao glavnokomandujući, i svakog dana svog mandata izlaže Ameriku daljem riziku", rezime je stava Republikanske stranke. do kongresmenke Meri Miler.

Ko bi pri zdravoj pameti mogao da im protivreči? Čovek koji se ne može smatrati odgovornim za „rukovanje“ poverljivim dokumentima nema pravo na Ovalnu kancelariju. Sve u okolnostima u kojima svet gori. Sada je pitanje; koji će prvi među demokratama priznati očigledno u Kongresu. Ove nedelje, starac koji se drži svog mandata i poseduje nuklearne kodove podigao je iz mrtvih dvojicu državnika – Helmuta Kola i Fransoa Miterana, pomešavši ih sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom. Nekoliko dana kasnije, specijalni tužilac je zaključio da bi krivično gonjenje Bajdena bilo jednako zlostavljanju starijih.

Zloupotreba može da opiše i šta će mu republikanska mašinerija okupljena oko Donalda Trampa učiniti, ako ostane u predsedničkoj trci. Priča se da je Džil Bajden jedina osoba koja može da ubedi svog muža da odustane od potrage za novim mandatom.

Vreme je za razgovor na jastuku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading