vojska bih
Foto: EPA/EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ispitivanje sprovedeno putem onlajn upitnika, a obuhvaćen je uzorak od 361 ispitanika.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, u pogledu demografske strukture, 84 posto ispitanika su muškarci, a ispitivanje je gotovo pođednako obuhvatilo ispitanike starosti od 18 do 35 godina i preko 36 godina.

Rezultati su pokazali da je 90 posto ispitanika za uvođenje obaveznog vojnog roka u BiH, a kao najčešći afirmativni razlog navodi se da je vojni rok odličan alat za sticanje discipline i radnih navika (45 posto).

Slede razlozi da bi uvođenje obaveznog vojnog roka bilo dobro da svaka mlada osoba bude spremna na sve, ako se država suoči s bilo kakvim sukobom (26 posto), kao i da vojska nije tu samo da ratuje, već i da pomaže civilnim strukturama u slučaju vanrednih situacija (23 posto), dok ostali, dodaje se,  uglavnom korespondiraju prethodno navedenim. Smatraju, između ostalog, da bi vojni rok mogao ojačati nacionalni identitet i socijalnu integraciju osoba iz različitih slojeva društva.

Deset odsto ispitanika koji su protiv uvođenja obaveznog vojnog roka, smatra da bi služenje trebalo da bude slobodan izbor (27 posto) ili da mladima treba adekvatno obrazovanje, radna mesta i stimulativna plata, a ne oružje (24 posto). Petina njih smatra da iskustva iz prethodnog rata pružaju uvid kako država tretira demobilisane borce i ratne vojne invalide.

Bilo je i onih koji su problematizirali pitanja finansiranja obaveznog vojnog roka.

"Istraživanje pruža vredan inicijalni trend razmišljanja naših građana i građanki o pitanju koje se trenutno nalazi u fokusu interesovanja mnogih evropskih i regionalnih zemalja. Podatak da je 90 posto ispitanika za uvođenje obaveznog vojnog roka trebalo bi pokrenuti ozbiljniju raspravu unutar profesionalne zajednice i nadležnih institucija o iskazanim stavovima javnog mnijenja", naveli su iz CS S-a.

Pri tome, naveli su, svakako ne treba zanemariti ni činjenicu da, skoro 20 godina od donošenja Zakona o odbrani BiH, nije ispunjena zakonska obaveza o formiranju i uspostavljanju rezervnog sastava Oružanih snaga BiH koji bi trebalo da broji oko pola miliona pripadnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading