Zločin
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

Tada petnaestogodišnji Itan pucao je iz očevog pištolja u srednjoj školi Oksford u koju je išao i tom prilikom ubio četvoro, a ranio sedam ljudi.
Tokom suđenja navedeno je da je Dženifer više bila zainteresovana za vanbračnu aferu koju je imala, nego da provodi vreme sa sinom. Ona je bila toliko nemarna kao roditelj da nije uočila u kakvom stanju se nalazi Itan. Kako sa njenim sinom očito nešto nije bilo u redu potvrđuju zapisi iz dnevnika koje je vodio samo nekoliko dana pre masakra u školi.

- Roditelji neće da me slušaju kada im govorim da mi je potrebna pomoć ili terapeut - piše u dnevniku.

Kako prenosi Dejli Mejl, nerazumevanje od strane roditelja prodstaklo je Itana da počini ovaj užasan zločin.

- Nema nikakvu pomoć za moje mentalne probleme i to me dovodi do toga da moram da pucam u školi - piše dalje u dnevniku.

Dva sata pre napada, Dženifer je pozvana u Itanovu srednju školu na sastanak zbog natpisa „krv je svuda“ koji su nastavnici pronašli u njegovom udžbeniku iz matematike.

Otkriveno je i da su Dženifer i njen suprug, Džejms Krambli (47), pištolj iz kog je Itan pucao kupili četiri dana pre strašnog zločina, kao i da ga nisu prikladno obezbedili. Takođe, Dženifer je samo nekoliko dana pre pucnjave vodila sina u streljanu kako bi zajedno vežbali.

Tokom suđenja, odbrana optužene zatražila je od porote da proglasi da Dženifer nije kriva jer je ona kao roditelj radila najbolje, kao i da je neka druga majka mogla da bude na njenom mestu.

Itan već služi doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva četiri druga iz odeljenja. Očekuje se će sledećeg meseca njegovom ocu biti suđeno na osnovu istih optužbi za ubistvo iz nehata, što on u potpunosti negira.

Kreg Šiling, čiji je sin Džastin jedan od nastradalih učenika, smatra da će ova presuda probuditi druge roditelje. On je takođe bio prisutan na izricanju presude u Okružnom sudu u Ouklandu.

- Osećam da je ovo bilo neophodno i zadovoljan sam presudom. Ovo mora da prestane. Neko mora da preuzme odgovornost i to je ono što tražimo već duže vreme - kazao je Šiling.

Šta se desilo na dan masakra?

Nekoliko sati pre pucnjave roditelji dečaka su došli na sastanak zbog crteža koje su nastavnici pronašli na Itanovoj svesci iz matematike. Cela knjiga bila je prekrivena natpisaima poput „krv svuda“, kao i crtežima pištolja. Oni nakon sastanka sina nisu poveli kući, a samo nekoliko sati posle Itan je započeo masakr. On je na crtežima, prema rečima tužioca, tačno napisao i naslikao šta je nameravao da uradi.

- Misli neće stati. Pomozite mi. Svet je mrtav. Moj život je beskoristan - pisalo je na jednom crtežu.

Tokom trajanja suđenja školski zvaničnici su rekli da ne bi dozvolili da Itan ostane u školi da su ih tog dana roditelji obavestili o pištolju, koji je dečak na društvenim mrežama nazivao svojom „lepoticom“.

Dečak je samo nekoliko sati nakon što su su njegovi roditelji otišli iz škole, izvadio pištolj i počeo da puca u svoje vršnjake i nastavnike. Oružje je uneo u rancu koji niko nije proveravao.

Itan izdržava doživotnu zatvorsku kaznu, nakon što je priznao da je kriv za počinjena ubistva i terorizam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading