Nevreme u Kaliforniji
Foto: AP/Scott Strazzante (MBI)

Najmnogoljudnija američka država priprema se za period obilnih padavina, poplava puteva i nestanka struje za skoro 800.000 ljudi, a 97 odsto stanovništva Kalifornije suočava se sa upozorenjem na poplave.

Ciklon bombe, ili intenzivna oluja, mogao bi da izbaci 8 biliona galona padavina na Kaliforniju.

 

 

Oluja je poplavila ulice i oborila drveće i dalekovode u zalivu San Francisko, a vetrovi su mestimično dostizali brzinu od 96 kilometara na sat. Udari vetra su u planinskom području dostizali 128 kilometara na sat.

Snimak iz Los Anđelesa prikazuje dramatično sletanje aviona u strašnim vremenskim uslovima.

 

U južnoj Kaliforniji, zvaničnici upozoravaju na potencijalno razorne poplave i naredili su evakuaciju stanovnika iz kanjona u kojima su golubice izgorele u nedavnim požarima, jer im prete muljevite reke.

Nacionalna meteorološka služba u Los Anđelesu saopštila je da svi sistemi idu na "jedan od najdramatičnijih vremenskih dana" u poslednje vreme.

Prodavnica One Home Depot u Santa Barbari, gde je situacija takođe dramatična, rasprodala je džakove sa peskom i umesto toga nudi zemlju za cveće i đubrivo.

- Predviđa se da će ovo nevreme biti jedno od najvećih i najznačajnijih u istoriji našeg okruga, a cilj nam je da prođe bez poginulih i težih povređenih, rekao je novinarima šef policije okruga Santa Barbara Bil Braun.

 

 

U ponedeljak je otkazana nastava u školama širom okruga, koji je poharan klizištima izazvanim snažnim nevremenom 2018. godine.

Upozorenje o pijavi i tornadu izdato je za oblast zaliva San Francisko. Poslednji put je Centar za predviđanje oluja izdao takvo upozorenje u februaru 2015. godine.

Najnovija oluja "Ananas ekspres" stigla je u subotu na obalu severne Kalifornije.

Nacionalna meteorološka služba izdala je u nedelju upozorenje na uraganski vetar za centralnu obalu Kalifornije, sa mogućim udarima vetra do 150 kilometara na sat od poluostrva Monterej do severnog okruga San Luis Obispo.

Naredbe i upozorenja za evakuaciju su na snazi za planinske oblasti i oblasti kanjona okruga Monterej, Santa Barbara, Ventura i Los Anđeles.

Nadzornik okruga LA Lindzi Horvat pozvao je stanovnike u blizini kanjona Topanga i Soledad da poslušaju naređenja i izađu pre mogućih odrona blata. „Ako već niste otišli, okupite svoju porodicu, svoje kućne ljubimce, uzmite lekove i bežite“, rekao je Horvat na brifingu u nedelju.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je u nedelju vanredno stanje za okruge Los Anđeles, Orandž, Riversajd, San Bernardino, San Dijego, San Luis Obispo, Santa Barbara i Ventura.

Meteorološka služba predviđa do 20 inča padavina u priobalnim i dolinama južne Kalifornije, a mogućih 35 inča u podnožju i planinama.

Jaka do umerena kiša se očekuje u južnoj Kaliforniji do utorka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading