naser orić i majka srebrenice
Foto: Alo/Printscreen

U zločinu u Srebrenici u julu 1995. izgubila je supruga i dva sina.

Ona je inače podržala osobađajuću presudu za Nasera Orlća, koja je razbesnela najviše srpsko stanoviništvo.

- Postoji želja velikih sila i sveta da se izjednače žrtva i agresor. Naser je žrtva. Naser se branio, nije išao da ubija, to znaju i ptice na granama. On je samo kriv što je preživio. Zato mu se i dešavaju i ovi progoni u Hagu i po BiH. Ne sudi se Naseru, to je poniženje naših žrtava, naših najmilijih koji s ubijeni na najsvirepiji način u genocidu u Srebrenici i u agresiji. Izjednačavaju žrtvu i agresora, pa da li to ima igde na svetu - izjavila je ona.

Sud BiH je u oktobru 2017. godine izrekao presudu prema kojoj Naser Orić i Sabahudin Muhić koji su optuženi za zločine počinjene nad srpskim civilima 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac oslobođeni optužbe.

Orić i Muhić bili su optuženi da su učestvovali u ubistvima tri srpska zarobljenika.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading