NAJVEĆA KRAĐA TAJNIH PODATAKA U ISTORIJI CIA Informacije prenosio za „Vikiliks“!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je, takođe, proglašen krivim za špijunažu, hakovanje kompjutera, nepoštovanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posedovanje fotografija zlostavljanja dece. Njegov „poduhvat“ američki tužioci su ocenili kao najveću krađu tajnih informacija u istoriji CIA.

Šulte, koji je u zatvoru u Bruklinu od 2018. godine, uhapšen je pošto je „Vikiliks“ 2017. godine objavio mnoštvo poverljivih dokumenata pod nazivom „Trezor 7“ u kojima se detaljno opisuju tajne softverske metode koje je CIA koristila za hakovanje kompjuterskih mreža stranih vlada i terorista.

Podaci su pokazali da je američka agencija mogla da pristupi podacima pametnih telefona, računara, kao i televizora povezanih na interent, preneo je „Njujork tajms“. U dokumentima su bila uputstva za kompromitovanje „Skajpa“, „vaj-faj“ mreže, dokumenata u PDF formatu, čak i brojnih antivirusnih programa.

– Šulte je izdao svoju zemlju počinivši neke od najdrskijih, najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj istoriji – rekao je tužilac Dejmijan Vilijams.

Šulte je radio kao softverski inženjer u Centru za sajber obaveštajnu delatnost, koji sprovodi špijunažu protiv terorističkih organizacija i stranih vlada.

Neprofitnoj medijskoj platformi „Vikiliks“ čiji je osnovač Džulijan Asanž, koji je takođe u zatvoru, predao je više od 8.500 tajnih dokumenata, koje je ta platforma počela da objavljuje 2017. godine.

Šulte je napustio CIA u novembru 2016. Ali u martu 2017, Vikiliks je objavio prvi deo svojih informacija o trezoru 7, koje su potekle iz dva programa kojima je Šulte imao pristup, pokazuju sudski zapisi.

Vikiliks je objavio saopštenje za javnost u kojem se navodi da je podatke anonimno dostavio izvor koji je želeo da postavi pitanja o politici, posebno o tome da li je CIA prekoračila svoje hakerske mogućnosti i prekoračila svoja ovlašćenja.

Šulte, koji je takođe navodno lagao istražitelje CIA i FBI da bi prikrio svoje tragove, uhapšen je u avgustu 2017. pod optužbom za dečju pornografiju. Nekoliko meseci kasnije protiv njega je podignuta optužnica za uvredu podataka.

Kao Džejson Born

Tužioci su ispričali da je Šulte posle hapšenja pokušao da prenese još informacija.

Prema njihovim rečima, uspeo je da prošvercuje telefon u zatvor odakle je pokušao da pošalje novinaru informacije o sajber grupama CIA i napravio tvitove koji su uključivali informacije o CIA sajber alatima pod imenom Džejson Born, fiktivnim likom iz istoimenog romana i filma.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading