ELENU (9) UBILA MAJKA Tukla je dok joj srce nije stalo, devojčica imala opekotine po telu: SOCIJALNI RAD SVE ZNAO?
Foto: Shutterstock

Da stvari budu tragičnije, socijalna služba, rođaci i komšije, mogli su da je spasu, ali su svi o tome ćutali.

Socijalna služba je o slučaju čula još u martu 2023. godine, ali su tada proverili i zaključili da je nasilje nad devojčicama "jedinstven događaj" što se odnosilo na nešto što se ne ponavlja i zatvorili slučaj.

Međutim, žena je sa nasiljem nastavila i usledilo je ono najgore, Elena je podlegla povredama koje joj je majka nanela.

Rodbina je tek sada, kada je majka iza rešetaka, rešila da progovori o paklu koji su doživela deca duži vremenski period.

"Koliko je ona bila zla, video sam je kada je tukla golu devojčicu na terasi", rekao je jedan rođak.

Elena je bila najviše mučena od sve tri devojčice, iako su svi koji su je poznavali rekli da je ljubazna i lepa kao anđeo, krila je strašnu istinu.

Dve nedelje pre nego što ju je majka ubila, Elena je u školi čitala o sreći, koju očigledno nikada nije okusila.

"Bila je puna ljubavi, veoma je dobro učila, uzorno dete", rekla je učiteljica Antoneta Furtuna i dodala da je Elena volela da čita i crta.

Vaspitačica njene srednje sestre je prošle godine napravila izveštaj nakon što je videla tragove nasilja na njenom telu.

"Devojčica je došla u vrtić veoma, veoma umorna, bila je depresivna, zaspala je ujutru sa glavom na stolu, šepajući. Pomazila sam je, ali sam tom prilikom osetila razičite izbočine na telu", rekla je vaspitačica Nikoleta Draghici.

Ovu situaciju je istražila Dečja zaštita, a usledilo je i nekoliko procena od Gradske kuće Galati, tek posle dva meseca, došla je socijalna služba. Oni su ih posle dve nedelje još jednom procenili i onda je slučaj zatvoren.

"Svaki put kada bi se išlo u proveru uvek je situacija bila da su deca negovana, opuštena, veoma dobro komuniciraju. Državne institucije, nažalost, više ne mogu da intervenišu", rekao je portparol Gradske kuće Galati.

"Majka nam je tada objasnila da je to izolovan, jedinstven slučaj. Stric koji je insistirao, a i tetka takođe, da se ne izriče zaštitna mera. Dobili su savete, preporuke uključujući i onu da se pojave na sudu i postanu zakonski staratelji", objasnila je Tanja iz Gradske kuće Galati.

Forenzičari su na telu devojčice pronašli stare rane i opekotine, ali učiteljica i medicinska sestra ništa nisu primećivale.

"Nije bila povučena, dobro se družila. Zbog toga smo uznemireni. Nije dala nikakav znak da je bilo problema", istakala je vaspitačica.

"Podigla sam majicu, gledala sam joj telo, nije imala tragove nasilja. Bila je čista, očešljana", rekla je Ionica Dobre, medicinska sestra.

Sestre devojčice su trenutno u državnim institucijama, a kažu da psihičke posledice su ogromne po decu i da će trebati vreme da se zaleče.

"Sada im je jedina šansa da pronađu porodicu koja će ih okružiti ljubavlju, razumevanjem i pomoći im da shvate da je moguće živeti drugačije", navela je Catalin Dimofte, psiholog.

Majka je uhapšena i određen joj je pritvor u trajanju od 30 dana. Trenutno je pod istragom, a preti joj kazna doživotnog zatvora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading