Dritan Abazović
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

- Zbog neizručenja turskog državljanina Binalija Camgoza došli smo u situaciju da kvarimo izuzetnu saradnju sa Republikom Turskom. Ova saradnja proteklih godina odvijala se na obostrano zadovoljstvo. Veliki broj kriminalaca iz Crne Gore je često boravili u Turskoj, i obrnuto, kriminalci iz Turske su pobjegli u Crnu Goru, ali je uz saradnju tužilaštva došlo do razmjene informacija, hapšenja i dostavljanja tih ljudi - rekao je Abazović za podgorički "Dan".

Crna Gora je odbila da izruči Camgoza zbog njegovog zdravstvenog stanja i nacionalnog porijekla, što bi ga, kako sumnjaju, moglo dodatno ugroziti, zbog čega je zatražio politički azil.

Bivši premijer tvrdi i da su dobri međudržavni odnosi sa Hrvatskom narušeni zbog spora oko broda "Jadran".

- Mislim da je ministar odbrane Dragan Krapović u pravu kada je u pitanju brod „Jadran“ i mislim da taj brod pripada Crnoj Gori, ali su odnosi sa Hrvatskom trenutno loši - naveo je on.

Šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović sredinom januara nije isključio mogućnost rešavanja otvorenih pitanja hrvatskim međunarodnim instrumentima, ukoliko se ne reše bilateralno, dok je šef delegacije EU u Crnoj Gori pozvao na dijalog Podgorice i Zagreba.

Pitanje vlasništva Jadrana i natpisa na spomen-ploči u nekadašnjem vojnom logoru Morinj aktuelizovano je kada je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović rekao da je Jadran crnogorski brod i da o tome nema pregovora. , te da je natpis na ploči u Morinju na kojem, između ostalog, stoji da su događaji u tom logoru „posledica velikosrpske agresije“, pogrešan i da su ti događaji posledica „rata u bivša Jugoslavija“ i da to treba ispraviti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading