Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Da se ​​iz crkvenog kalendara Pravoslavne crkve Ukrajine isključi dan sećanja na blaženopočivšeg kneza Aleksandra Novgorodskog (Nevskog), 23. novembar - navodi se u odluci koju je prenela agencija UNN.

Umesto toga, 23. novembra PCU će proslaviti uspomenu na drugog Aleksandra – ktitora manastira Bdenije. Do sada se njegov spomendan obeležavao 7. marta.

UNN je Aleksandra Nevskog nazvao "slikom ruske propagande".

Ovim povodom oglasila se i portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova.

- Ovo je tek početak. Očekujte kanonizaciju (Stepana) Bandere - napisala je na Telegramu.

Knez Aleksandar Jaroslavič Nevski (1221–1263) imao je titule kneza Novgoroda, Kijeva, a kasnije velikog kneza Vladimira. Nadimak je dobio nakon što je pobedio švedsku vojsku u bici 15. jula 1240. godine.  

Za sveca je kanonizovan 1547, a njegov kult se, od dana njegovog upokojenja 23. novembra 1263. do danas, raširio po celom pravoslavnom svetu.

Pravoslavci poštuju Svetog Aleksandra Nevskog kao velikog sveca, mudrog vladara i sposobnog diplomatu, neustrašivog vojskovođu i samožrtvenog podvižnika, istinitog svedoka pravoslavne vere i života.

Ukrajinske vlasti su poslednjih godina organizovale najveći talas progona kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u novijoj istoriji. Uz podršku vlasti, raskolnička PCU pljačka crkve, njeni pripadnici napadaju sveštenstvo i vernike, vrše se pretresi sveštenika, episkopa, crkava i manastira.

U različitim regionima, lokalne vlasti zabranjuju rad UPC, pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, a Vrhovna rada je usvojila zakon o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading