virus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je saopšteno i iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, zaraženih je za 17 odsto više nego 2022. godine i trenutno je zabeleženo 207.000 slučajeva. Poređenja radi, pre dve decenije bilo bi tek nešto više od 30.000 slučejeva infekcije.

Kako objašnjava "Blumberg", infekcije sifilisom su poslednjih godina u porastu zbog smanjenja finansiranja lokalnih agencija za javno zdravlje, a i kao posledica češće upotrebe droga i upražnjavanja nezaštićenog seksa.

Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga je zato prošle godine oformilo Radnu grupu za sifilis.

- Potreban nam je odgovor cele države - rekao je ovim povodom Džonatan Mermin, direktor Nacionalnog centra za prevenciju side, virusnog hepatitisa, polno prenosivih bolesti i tuberkuloze.

Sifilis kod ljudi može godinama da bude u stanju mirovanja, a da zatim izazove brojne zdravstvene probleme, uključujući slepilo, ali i smrt.

Posebno je problematično ukoliko se zarazi trudnica, zato što se bolest može preneti na fetuse i bebe, i može se završiti smrtonosnim ishodom. Ukoliko prežive, zaražena deca mogu imati doživotne zdravstvene probleme. 

Infekciju izaziva bakterija treponema palidum i jedan od najranijih simptoma je  bezbolna ranica na mestu kontakta ili osip.

Najbolji lek za sifilis trenutno je vrsta penicilina koju prodaje "Fajzer" pod imenom "bicilin L-A". Međutim, da situacija bude još teža, od aprila vlada nestašica ovog leka zbog velike potražnje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading