EVROPSKI CENTAR ZA MONITORING DROGA: Kavački klan i u biznisu sa heroinom
Foto: Printscreen/youtube

Ističe se da je 2021. godine demontirana slovenačka ćelija kavačkog klana, koji je bio umešan u 81 zločin, uključujući krijumčarenje heroina, kokaina, kanabisa i oružja, što im je, prema podacima EMCDDA, donelo prihode od oko dva miliona evra.

Maloprodajno tržište heroina procenjeno je na najmanje 5,2 milijarde evra u 2021. godini, sa procenjenim milionom visokorizičnih korisnika u EU.

“Iako je tržište heroina uglavnom stabilno, postoji neizvesnost u pogledu uticaja političke i bezbednosne situacije koja se razvija u Avganistanu, ključnom izvoru heroina za EU. Postoji i potencijal za promene u obrascima ponude i upotrebe droge. Trgovina i distribucija heroina je glavna aktivnost za neke kriminalne mreže koje deluju u Evropi i koje se oslanjaju na dobro uspostavljenu infrastrukturu i kontakte”, piše u izvještaju EMCDDA.

Dodaje se da neke kriminalne mreže, koje su aktivne u trgovini heroinom na balkanskoj ruti, takođe nabavljaju oružje iz zemalja Zapadnog Balkana, gde je ono lako dostupno.

Tužilaštvo Slovenije podiglo je optužnicu protiv 28 osoba u toj državi, tereteći ih da su radili za crnogorski “kavački klan” na planu međunarodne trgovine drogom.

Prema pisanju lista “Večer”, tužilaštvo je sačinilo optužnicu na oko 630 strana.

“Ovo vatreno oružje se zatim krijumčari u zemlje u EU, često kao deo pošiljki više roba ili skriveno u vozilima, slično načinu na koji se švercuje heroin (Europol, 2022). 2021. godine demontirana je ćelija klana Kavački. Ovo je usledilo nakon preko 20 pretresa objekata u Ljubljani, Kopru, Kranju i Mariboru”, piše u izveštaju.

Ističe se i da je droga transportovana iz Španije i Holandije u Sloveniju, za dalju distribuciju u Austriju, Hrvatsku, Nemačku i Italiju, dok je vatreno oružje prebačeno iz Slovačke u Sloveniju, Srbiju i Holandiju.

Dodaju, pozivajući se na MUP Republike Slovenije, da je kriminalna grupa komunicirala preko šifrovane Sky platforme.

U izveštaju EMCDDA-a se navodi i da su ove mreže, zasnovane na poverenju, a često kroz etničku pripadnost ili rodbinske veze, evoluirale i postale izuzetno fleksibilne kroz proces stalnog prilagođavanja u pokušaju da minimiziraju rizike i maksimiziraju profit.

“Pored toga, čini se da kriminalne mreže koje potiču iz regiona Zapadnog Balkana ili su povezane sa njim zadržavaju svoju ulogu u snabdevanju i distribuciji heroina u EU. Iako neki mogu biti uključeni u trgovinu heroinom na veliko u EU, čini se da je većina aktivna u trgovini i distribuciji širom država članica EU, ili u pružanju logističkih usluga, kao što su skladištenje i transport. Ove kriminalne mreže su takođe povezane sa drugim aktivnostima trgovine drogom i velikim prometom vatrenog oružja u EU”, piše Evropski centar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading