UKRAJINA PROŠLOG MESECA IZGUBILA 23.000 VOJNIKA Šojgu: Uništeni "bredliji", "patrioti" i HIMARS (VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Oko 23.000 ukrajinskih vojnika ubijeno je ili je ranjeno tokom prošlog meseca, a za isti period uništeno je i više od 3.000 jedinica naoružanja, među kojima su nemački tenkovi "leopard", američko oklopno vozilo "bredli", lanseri sistema "patriot" i HIMARS, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa Oružanim snagama Rusije.

Šojgu je naglasio da ruska vojska i dalje ima stratešku inicijativu na frontu i dodao da se metodički nastavlja smanjenje borbenog potencijala ukrajinske armije:

"Naše jedinice idu napred, proširuju zone nad kojim imaju kontrolu i poboljšavaju položaj duž cele linije fronta."

Kako je rekao, samo tokom januara ruska vojska izvela je 127 napada visoko preciznim oružjem po vojnoj infrastrukturi i vojno-industrijskim objektima Ukrajine.

Prilikom napada uništena su preduzeća koja proizvode oružje ili vrše njegovu popravku i modernizaciju, ali i vojni aerodromi, mesta u kojim se čuva gorivo, ili u kojim su smeštene jedinice Oružanih snaga Ukrajine i strani plaćenici. 

 

 

U januaru je oslobođeno nekoliko mesta – Veseloje, Krahmaljno, Tabajevka, podsetio je ruski ministar.

Kako bi sprečilo slom odbrane, ukrajinsko rukovodstvo uključuje i svoje preostale vojne rezerve u borbu i ubrzano sprovodi novu prinudnu mobilizaciju, dodao je.

Kako kaže, da bi zapadnim sponzorima pokazali bar neki uspeh, režim predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog sprovodi i terorističke napade protiv ruskih civila. Istovremeno, vlasti u Kijevu ne libe se da ubijaju i sopstvene građane, poručio je Šojgu.

U tom kontekstu, Ministarstvo odbrane danas je ponovilo da je upravo ukrajinska vojska prošle nedelje oborila avion Il-76, koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike na razmenu.

"To govori o karakteru akcija Kijeva, koji je, radi postizanja koristoljubivih ciljeva, spreman na bilo kakve zločine", zaključio je Šojgu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading