KINA UDARA U SRCE SAD FBI objavio podatke, gase celu Ameriku
Foto: Shutterstock

On je članovima Komisije Predstavničkog doma za Komunističku partiju Kine rekao da su među metama hakerskih napada koje sponzoriše ta država postrojenja za prečišćavanje vode, električna mreža, naftovodi i prirodni gas i transportna čvorišta.

"Oni nisu fokusirani samo na političke i vojne ciljeve. Vidimo odakle se oni pozicioniraju u civilnoj infrastrukturi, da niski udari nisu samo mogućnost u slučaju sukoba, niski udari na civile su deo kineskog plana. Želim da američki narod zna da ne možemo sebi priuštiti da prespavamo ovu opasnost", rekao je Rej.

Rej je svedočio zajedno sa generalom Polom Nakasonom, komandantom američke sajber komande i drugim najvišim zvaničnicima savezne sajber bezbednosti na saslušanju usredsređenom na sajber pretnje koje predstavlja Peking, prenosi Rojters.

"Ovo je u sajber prostoru ekvivalent postavljanju bombi na američke mostove, postrojenja za prečišćavanje vode i elektrane. Nema ekonomske koristi od ovih akcija. Nema razloga za prikupljanje obaveštajnih podataka", rekao je republikanski predstavnik Majk Galager, predsednik odbora.

Direktorka Agencije za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture Džen Isterli, rekla je da su SAD „pronašle i iskorenile” kineske sajber upade u avijaciju, vodu, energetsku i transportnu infrastrukturu i rekla da se Amerikanci moraju pripremiti za neočekivani napad.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar o ovom pitanju.

Rej je više puta izjavljivao da Peking pokušava da potkopa Sjedinjene Američke Države putem špijunskih kampanja, krađe intelektualne svojine i sajber napada.

Kineska vlada je ranije optužila SAD i njihove saveznike za širenje "dezinformacija" kroz optužbe protiv, kako tvrdi Vašington, hakerskih grupa koje sponzoriše država.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading