olupina
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Lokalni stanovnik Gordon Blekmor lovio je morske ptice i u jednom trenutku je video tamnu senku u mutnoj vodi. Brzo je odjurio u porodičnu kuću, a majka je požurila da se lično uveri šta se dešava.

 

 

"Neverovatno je, nemam druge reči za to", rekla je ona, prenosi Gardijan.

Predsednik Društva za očuvanje brodoloma Njufaundlenda i Labradora Neil Burgess pretpostavlja da se brod oslobodio i izbacio na obalu zbog kombinacije obalne erozije i jačine tropske oluje Fiona, koja je prošle godine uništila kuće u regionu.

Prošle nedelje je bilo i velikih talasa, tako da je to verovatno olabavilo olupinu, dodao je on.

"Ovo je savršeno. Ovo je sjajan, veliki događaj", naglasio je Berdžes.

Brod se pretvorio u gomilu mokrih drvenih greda i dasaka koje su davale tragove njegovog porekla. Drveni i bakarni klinovi su se često koristili 1800-ih, a veličina od najmanje 24 metra sugeriše da je brod bio veći od škune.

Radi se na identifikaciji i eventualnom očuvanju ostataka, ali poseta stručnjaka zavisi od plime i vremena.

Meštani se, međutim, plaše da bi jaki talasi mogli ponovo da povuku olupinu u dubinu i dodatno oštete brod.

 

 

„Izgleda da svi zaboravljaju da ovde imamo led na moru već nekoliko godina. Ako se to desi, u roku od nekoliko sati može biti veća šteta jer će je smrskati, ali vek ili više nego što je bila potopljena u dublju vodu“, napisao je Vejn Osmond.

Meštani su takođe napravili svoju stranicu na Fejsbuku gde istražuju poreklo i detalje olupine.

"To je deo naše istorije koji se tek probudio. Neki potomci će ipak želeti da znaju imena i mesta gde su se njihovi preci izgubili u ledenim vodama naših obala. Bilo bi dobro za sve nas kada bismo mogli da ponudimo istorija koju znamo i mesto za pamćenje. Ovo je naša istorija", napisala je Elizabet Gover.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading