BLINKEN U FINSKOJ
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Vašington već vidi posledice kako nedostatak vojne pomoći Ukrajini utiče na situaciju na bojnom polju. Sva „dostignuća“ Kijeva u sukobu biće ugrožena bez daljeg finansiranja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Vašingtonu.

„Ne postoji drugi magični lonac novca. Ponestalo nam je vojne pomoći koju smo pružali Ukrajini, a čak vidimo i neke dokaze šta to znači na bojnom polju“, kazao je Blinken, ne precizirajući o kojim dokazima je reč, prenose „RIA Novosti“.

Šef Stejt departmenta pozvao je Kongres da odobri zahtev američkog predsednika Džozefa Bajdena koji razmatra dodelu višemilionske pomoći Kijevu.

„Bez toga, sve što su Ukrajinci postigli i sve što smo im pomogli da ostvare biće ugroženo“, ocenio je Blinken i dodao da SAD time što ne daju novac Ukrajini šalju signal svim svojim protivnicima da „ne misle ozbiljno kada kaži da štite slobodu i demokratiju“.

Rusko rukovodstvo će, zaključio je Blinken, „učvrstiti mišljenje da nekako može izdržati duže od Ukrajine, a i od nas“.

Zvaničnici Bele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena u roku od nekoliko nedelja ili meseci, ukoliko Vašington ne obezbedi Kijevu novi paket vojne pomoći, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Prema prognozi pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i direktora američke nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, bez dodatne američke vojne pomoći, Ukrajina će moći da se bori „samo nekoliko nedelja, možda meseci“, podseća TASS.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading