ASISTIRANO SAMOUBISTVO ZA PSIHIČKE BOLESNIKE? Kanadska vlada saopštila odluku
EPA/ROMAN PILIPEY

Ministar zdravlja Kanade Mark Holand je rekao da će liberalna vlada uskoro podneti zakon koji će sadržati detalje o ovoj temi.

- Slažemo se sa zaključkom komiteta da je više vremena potrebno i bićemo u poziciji da narednih dana pričamo o tome- rekao je Holand novinarima u Otavi, preneo je Rojters.

Kanada je legalizovana potpomognuto samoubistvo 2016. godine za osobe koje imaju terminalnu bolest, a zakon je proširen 2021. godine i na osobe koje imaju bolest koja se ne može izlečiti, ali nije terminalna. Vlada je, međutim, usvojila zakon kojim se privremeno ne dozvoljava asistirano samoubistvo osobama koje pate od psihičkih bolesti i to je važilo do 2023. godine. Novi usvojeni izuzetak će isteći 17. marta.

-Iako postoji plan i program, a smernice su postavljene, nije bilo dovoljno vremena da se ljudi obuče, dok pokrajine i teritorije u zemlji kažu da njihovi zdravstveni sistemi nisu spremni i da im treba više vremena-dodao je on. Zagovornici asistiranog samoubistva kažu da je to pitanje "ličnog izbora". Neki psihijatri kažu da je nemoguće odrediti da li je neka mentalna bolest "neizlečiva".

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading