Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Vozeći desetine traktora kroz ključnu petlju, farmeri su blokirali saobraćaj na autoputu E42 severno od Namura, grada na jugu Belgije.

Na pojedinim traktorima bile su zakačene belgijske i sindikalne zastave, kao i transparent na kom je pisalo: Ako umremo, umrećete od gladi!

Zbog pljoprivrednika koji su u nedelju protestovali ispred fudbalskog stadiona odložen je važan meč između FK Genka i Sint-Truidena, i to za 30 minuta.

Postalo je "nemoguće zaraditi pristojnu platu" rekao je Pjer d'Hulst, portparol federacije mladih farmera koja je organizovala protest pod nazivom "sporo".

- Pozivamo na zajedničku poljoprivrednu politiku koja uzima u obzir realnost na terenu - rekao je d'Hulst za AFP i dodao:

- Poljoprivrednici moraju da rade više sa manje resursa. Spremni smo da uložimo napore, ali moramo da nam se pruži mogućnosti da živimo pristojno.

Protest je bio deo "vikend akcije". Poljoprivrednici su u subotu vozili oko 100 traktora oko obilaznice u gradu Monsu na jugu zemlje, gde se održava prvi festival svetla.

Oni se žale da im evropsko zakonodavstvo guši poslovanje, da im inflacija narušava životni standard, a da jeftin uvoz uništava konkurentnost.

- Evropa nastavlja da gnječi, pritiska i slama poljoprivrednike... Vreme je da se preispita rad onih koji svakodnevno hrane naše građane - naveo je sindikat poljoprivrednika FVA na svom sajtu.

Širom Evrope, gnev farmera je proključao, posebno u Francuskoj, gde su poljoprivredni sindikati obećali da će pokrenuti "opsadu" Pariza kako bi izvršili pritisak na vladu u pogledu plata, poreza i propisa. Oni nameravaju da blokiraju sve glavne puteve do francuske prestonice i da blokiraju ogromnu veletržnicu hrane Rungis južno od grada.

Protesti su takođe u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Holandiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading