Sidnej
Foto: Alo/Profimedia

Prethodnih dana talas veoma ekstremnih vrućina zahvatio je Australiju i najvećim delom prostirao se od zapadnih preko centralnih do jugoistočnih predela. U ovim predelima temperature su bile iznad 40°C, u centralnim predelima i do 45°C, a najvrelije je bilo u predelima Zapadne teritorije, uz temperature koje su se približile 50°C.

Čak su i noći bile vrele, uz temperature koje se nisu spuštale ni ispod 34°C, prenosi Telegraf.

Vreo talas kratkotrajno je zahvatio i šire područje Sidneja, uz temperature od 38 do 40°C.

Veoma visoke temperature dovele su i do velikih požara u mnogim šumskim predelima.

Istovremeno, severne i istočne predele Australije svakodnevno pogađaju veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz jake oluje, dok su se dva tropska sistema obrušila na ovaj kontinent.

Tropski sistem sa severa pored predelima Severne teritorije, doneo je veoma obilne pljuskove sa grmljavinom i poplave i centralnim predelima, ali i delovima severozapadne Australije, naročito severnim delovima Zapadne teritorije.

Samo nekoliko dana kasnije, tropski ciklon ekvavilentan uraganu druge kategorije obrupišio se sa severoistoka preko Pacifika na severoistočnu obalu Australije, uz više stotina litara kiše, poplave i bujice i uragasnke vetrove od 140 km/h. Na svom putu ka unutrašnjim predelima uragan je izgubio karakteristike tropskog ciklona, ali je doneo grmljavinske nestabilnosti centralnim predelima.

Inače, vrućine širom Australije u istom trenutku praćene su i jakim grmljavinskim olujama sa gradom, naročito u poslepodnevnim i večerenjim časovima.

Kad je reč o temperaturi vazduha, narednih dana vrućine će širom Australije popustiti, uz temperature oko i ispod 30°C u primorskim predelima, dok će i dalje vrelo vreme biti u centralnim i zapadnim predelima, uz temperature od 40 do 45°C. Istovremeno, nastaviće se i talas jakih grmljavinskih oluja i nepogoda, naročito u severnim, centralnim i istočnim predelima, dok će na jugu, jugozapadu i zapadu preovladavati vedro i veoma stabilno.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading