dan ruske mornarice
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Putin je dao zeleno svetlo za izgradnju broda, nazvanog „Lenjingrad“, tokom ceremonije polaganja kobilice u Sankt Peterburgu, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Agencija Frans pres (AFP) je primetila da vesti o ledolomcu na nuklearni pogon, koji probija led kako bi stvorio bolje prolaze za teretne brodove, stižu u trenutku kada Moskva želi da otvori svoju komercijalnu trgovinu na severu Arktika.

- Pod sankcijama Zapada zbog svoje ofanzive na Ukrajinu, Rusija se nada da će se osloniti na Severni morski put, brodski put koji prelazi Arktički okean, kako bi omogućila veću trgovinu sa Azijom smanjenjem udaljenosti i troškova - piše AFP.

Tokom ceremonije u petak u Baltičkom brodogradilištu, Andrej Kostin, predsednik upravnog odbora ruske Ujedinjene brodograditeljske korporacije, zatražio je od Putina „dozvolu da ugradi tonažnu ploču na prvu sekciju budućeg nuklearnog ledolomca Lenjingrad“.

- Neka se to uradi - odgovorio je Putin.

Ruski predsednik je takođe navodno priznao da će se ledolomac koristiti za „najvažnija istraživanja na Arktiku“ i pomenuo nekoliko ruskih regiona u kojima očekuje da će njegova flota ledolomaca uskoro biti korišćena.

- Tamo na Čukotki, na Jamalu, na Tajmiru, u Jakutiji, u svim našim drugim arktičkim regionima, veoma se očekuju tako novi moćni ledolomci i druga ledena plovila visoke klase - naveo je Putin.

Rusija je trenutno jedina zemlja na svetu koja gradi i upravlja nuklearnim ledolomcima.

Lenjingrad je ledolomac pete generacije na nuklearni pogon. TASS je izvestio da će brod biti dugačak 173,3 metra (oko 568,6 stopa), širok 34 metara (oko 111,5 stopa) i visok 52 metra. Novinska agencija je takođe saopštila da je Lenjingrad projektovan da traje 40 godina i da će posadu činiti 52 osobe.

Početak rada u Lenjingradu samo je korak ka rešavanju, kako su neki rekli, većeg problema. U jesen su se pojavili izveštaji da Rusiji nedostaje ledolomaca, što je dovelo do spekulacija da će Putin imati poteškoća da ostvari ciljeve plana koji je izneo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Tokom posete Sija Moskvi u martu, Putin je najavio zajedničko radno telo za razvoj Severnog morskog puta kao alternativnog puta ka Sueckom kanalu.

Međutim, ruski zvaničnik zadužen za razvoj Arktika Aleksej Čekunkov rekao je za poslovni list RBC u septembru da bi Putinov plan da udvostruči teret koji se isporučuje Severnim morskim putem do 2024. mogao da bude ometen globalnom nestašicom ledolomaca.

Čekunkov je kao uzrok nestašice naveo nedostatak brodogradilišta sposobnih da proizvedu ledolomce, dodajući da su za izgradnju jednog od ledolomaca potrebni „ne meseci, već godine”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading