amerika
Foto: Printscreen/YouTube/ US Immigration

Strahovi od sukoba i tenzija između federalnih i državnih jedinica ostaju nakon što je odlukom Vrhovnog suda rečeno da bi federalni granični agenti mogli da preseku žicu koja je instalirana tokom operacije "Usamljena zvezda" guvernera Teksasa Grega Abota.

- Najveća greška koju bi Bajdenova administracija mogla da napravi bila bi sukob sa organima za sprovođenje zakona ili našom vojskom i našom Nacionalnom gardom na našoj granici dok zapravo radimo posao koji američki narod želi - rekao je Patrik za Foks njuz i dodao da Teksas ima ustavno pravo da štiti građane.

Patrika su novinari prethodno pitali da li mu deluje da Bajden želi da pokrene neku vrstu "nasilnog sukoba" država i savezne vlade, međutim, zamenik guvernera Teksasa je rekao da "nije zabrinut" zbog takve situacije.

Abot je nakon sudske odluke rekao da će Teksasa nastaviti da postavlja žilet žicu da odbije ilegalnu imigraciju. Guverner je kritikovao "nepromišljenu politiku otvorenih granica" aktuelnog predsednika i dodao da je žica "efikasna za odvraćanje od ilegalnih prelazaka granice".

Bajdenova administracija je saopštila da žica sprečava agente da pristupe ključnim delovima granice i dodala da su taktike koje koristi Abot okrutne i nehumane prema migrantima.

Abot se nedavno našao na udaru svojih protivnika nakon što su se tri osobe, uključujući dvoje dece, udavile u reci Rio Grande. Teksas kaže da je Bajdenova administracija kriva što nije pravilno sprovodila zakon o imigraciji.

Utapanja su se dogodila u blizini ključnog područja granice poznatog kao Šelbi park Igl pas. Teksas je preuzeo tu oblast dok je ministarstvo za unutrašnju bezbednost (DHS) zatražilo od države da prestane da sprečava pristup agentima federalne granične patrole.

DHS je u pismu glavnom državnom tužiocu Кenu Pakstonu zahtevao pun pristup granici do 26. januara i saopštio da su jedinice carine i granične zaštite blokirane iz kritične oblasti.

Abota, koji je to proglasio invazijom, podržalo je 25 njegovih kolega republikanskih guvernera.

- Solidarni smo sa našim kolegom guvernerom Gregom Abotom i državom Teksas u korišćenju svakog alata i strategije, uključujući ograde od žilet-žice, za obezbeđenje granice. Radimo to delimično zato što Bajdenova administracija odbija da primeni zakone o imigraciji koji su već u knjigama i nezakonito dozvoljava masovno uslovno otpuštanje migranata koji su ilegalno ušli u našu zemlju širom Amerike - dodaje se u saopštenju.

Vrhovni sud, podsetimo, presudio je da federalni agenti mogu da uklone žilet-žicu sa granice Teksasa i Meksika koju su postavile državne vlasti uključujući i Nacionalnu gardu Teksasa. To je izazvalo besni odgovor Abota koji je u sredu objavio pismo u kome se poziva na ustavna ovlašćenja Teksasa da se brani i štiti od "invazije migranata" na državu.

Dvojica demokratskih kongresmena iz Teksasa sugerisala su da bi predsednik Džo Bajden mogao da federalizuje Nacionalnu gardu Teksasa i tako ih ukloni iz Abotove kontrole.

Ako Bajden federalizuje Nacionalnu gardu Teksasa, Danijel Miler, šef Teksaškog nacionalističkog pokreta za nezavisnost, pozvao je Abota da u velikoj meri proširi i militarizuje Državnu gardu Teksasa koja trenutno ne može biti federalizovana.

Hiljade vojnika Nacionalne garde Teksasa trenutno učestvuje u operaciji "Usamljena zvezda" koju je pokrenuo Abot 2021. kako bi pojačao bezbednost granica.

Donald Tramp, koji je favorit da bude predsednički kandidat republikanaca, pozvao je druge države da pošalju svoju Nacionalnu gardu u Teksas da podrže svog Abota.

 

Kurir

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading