Smrtna kazna
Foto: AP/Dave Martin (STF)

Iako je nova metoda predstavljena kao "inovativna" i "humana", svedoci koji su prisustvovali izvršenju opisali su scene užasa kojima su prisustvovali.

- Kada su uključili azot počeo je da se trese, pokušavao je da se oslobodi. Video sam reakcije čuvara, bili su veoma iznenađeni. Mislili su da će sve proći glatko. Mogli smo da čujemo kako diše još možda 9 do 10 minuta. Večeras je oslobođeno neverovatno zlo - rekao je Džef Hud, sveštenik koji je prisustvovao izvršenju smrtne kazne.

 

 

Britanski Dejli mejl piše da je umirao celih 22 minuta.

Zbog surovosti izvršenja smrtne kazne oglasila se i Evropska unija, i istakla da duboko žali zbog pogubljenja osuđenika za ubistvo Keneta Judžina Smita u saveznoj američkog državi Alabama i snažno se protivi smrtnoj kazni u svakom trenutku i u svim okolnostima.

"To je povreda prava na život i krajnje uskraćivanje ljudskog dostojanstva", navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove.

Vrhovni sud SAD odbio je ranije da spreči pogubljenje zatvorenika iz Alabame korišćenjem azotnog gasa.

Za ovu potpuno novu metodu su pojedini stručnjaci tvrdili da bi mogla da dovede do preteranog bola ili čak mučenja, preneli su američki mediji.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što su ga vezali za kolica i pokušali da mu ubrizgaju smrtonosnu mešavinu hemikalija. Međutim, pošto nisu uspeli da mu pronađu venu odustali su od pokušaja kada je sat otkucao ponoć kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading