POLA CRNE GORE U 4 GRADA Preliminarni rezultati popisa u Crnoj Gori, evo šta su rekli o nacionalnoj pripadnosti
printscreen/Facebook/Luka Tapušković

Preliminarne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je održan u periodu od 3. do 28. decembra, juče su prezentovali predstavnici Uprave za statistiku.

Preliminarni podaci pokazali su, kako je rekla zamenica direktora Monstata Snežana Remiković, da je broj stanovnika u Crnoj Gori, u odnosu na prethodni popis održan 2011. godine, porastao za oko dva odsto.

Kada je reč o domaćinstvima, rast je, kako je objasnila, nešto veći, dok je najviše porastao broj stanova kojih je sada, u odnosu na prethodni popis, za oko 26 odsto više.

Najveći broj stanovnika registrovan je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. Samo u ta četiri grada, kako su pokazali preliminarni rezultati popisa, živi više od polovine crnogorskog stanovništva.

Najmanje stanovnika, sa druge strane, bilježe opštine Šavnik, Plužine i Žabljak.

Porast broja stanovnika je zabeležen u 13 opština.

Kada je reč o Podgorici, broj stanovnika je porastao za 22.000 što, kako je pojasnila Remiković, predstavlja ukupan rast u svim drugim opštinama.

Popis je pokazao i da Crna Gora ima 1.400 naselja, od kojih 227 broji manje od 10 stanovnika.

Najviše stanova u Crnoj Gori, kako su pokazali rezultati popisa, ima u opštinama Tivat, Ulcinj i Budva.

Kada je reč o domaćinstvima, Remiković je pojasnila da je prosečan broj članova jednog domaćinstva 2,9.

Najviše članova po domaćinstvu, i to 4,2, ima opština Tuzi, a najmanje Budva 2,5.

Direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović objasnio je da su ovi podaci preliminarni i da su samim tim podložni promenama, te da nisu uporedivi sa konačnim iz 2011. godine. Najavio je i da će konačni rezultati popisa biti objavljeni naknadno.

– Ovi rezultati izvedeni su po popisnim krugovima i nije moguće izvesti nijednu drugu karakteristiku – istakao je Pejović.

Kada je reč o podacima koji se odnose na veroispovijest, nacionalnost i jezik, Pejović navodi da oni još nisu obrađeni, te da u preliminarne podatke nije uključena ni crnogorska dijaspora.

– Što ne znači da nakon statističke kontrole neće doći do situacije da su popisane i osobe iz dijaspore, ali ćemo do konačne i realne slike podataka doći tek nakon kontrole – rekao je Pejović.

On je pojasnio i da su stranci koji žive u Crnoj Gori uključeni u ukupno stanovništvo, ali i da za sada nije moguće izdvojiti njihov broj.

– Zato nam je neophodan unos i obrada podataka. Procjene se ne rade na bazi stranaca i nijesu uključeni u procjenu. Sačekaćemo unos i obradu podataka – naveo je direktor Monstata.

Njegova zamenica priznaje, međutim, da je od 2021. godine došlo do većeg priliva stranaca u našu zemlju.

– Promena metodologije za procenu zahtevala bi i promene koje se tiču stranaca. Analize na osnovu konačnih podataka ukazaće u kolikoj meri oni utiču na ovaj broj – navela je Remiković.

Zaključila je i da će porast broja stanovnika u pogledu prirodnog priraštaja i migracija pokazati analize konačnih podataka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading