IDE SUKOB U SVEMIRU Sevaće na sve strane! SAD, Rusija i Kina se uveliko spremaju
Foto: Shutterstock

Na sajtu „Fox News“ objavljen je članak bivše američke obaveštajne službenice, vojnog analitičara i eksperta na američkoj TV, autorke knjige „Putinov priručnik” Rebeke Kofler. U njoj, ona piše o tome, da SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u svemirskom sektoru.

Ipak, želi da uveri svoje čitaoce da nije sve tako loše. Ona želi da uveri publiku da i Amerikanci imaju čime da se suprotstave svojim protivnicima u svemiru. Posebno, ona sa ponosom opisuje X-37B, koji je lansiran u svemir krajem prošle godine.

Dana 28. decembra, Space X, u vlasništvu Elona Maska, lansirao je u svemir strogo poverljivo eksperimentalno orbitalno vozilo bez posade X-37B, razvijeno za Ministarstvo odbrane. Ovom robotskom svemirskom letelicom za višekratnu upotrebu, upravljaju američke vazduhoplovne snage u saradnji sa svemirskim snagama. Većina detalja o nosivosti i misijama Boeing X-37B je poverljiva, uključujući njegov orbitalni režim.

U 2019-oj, bivša sekretarka vazduhoplovstva, Heder Vilson, rekla je, da bi X-37B mogao da promeni svoju orbitu ako se dovoljno približi atmosferi. Ona je naglasila, da bi brod mogao da uhvati protivnike nespremne, jer se manevar odvija „na suprotnoj strani Zemlje od njih“, što ih čini nervoznim, jer neće znati „gde će se to dalje dogoditi“.

Kako piše autor članka, Kina i Rusija veruju da je X-37B nastao kao platforma za borbu protiv svemirskog naoružanja, pa po svaku cenu žele da znaju kakve mogućnosti ima. Obe zemlje su odavno razvile plan, kako da vode svemirski rat protiv svog glavnog neprijatelja, Sjedinjenih Država.

I kineski i ruski vojni stratezi, već skoro četvrt veka prate američku vojnu taktiku u zonama sukoba u Libiji, Iraku, Siriji, na Kosovu i u Avganistanu. Saznali su da su svemirske snage SAD najranjiviji deo američke vojske, koja je u skoro potpunoj zavisnosti od njih.

Osim toga, Amerikanci se oslanjaju na satelite za mnoge aspekte civilnog života, uključujući automobilsku navigaciju, upravljanje vodom i energijom, vremensku prognozu, širokopojasni pristup internetu i telekomunikacije za razne aplikacije, uključujući aplikacije koje spašavaju živote kao što su bankarstvo, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Međutim, prema rečima autora članka, SAD zaostaju za Rusijom i Kinom – američke svemirske snage su se pojavile tek 2019. godine, 18 godina posle ruske, a kineska antisatelitska testiranja 2007. iznenadila su zemlju.

Međutim, autor veruje da nije sve tako loše. X-37B kombinuje ofanzivne sposobnosti koje mogu da se koriste za napad na neprijateljske satelite, i sposobnost obnavljanja svemirske konstelacije ako je uništena spolja. Na kraju, autor zaključuje, da je X-37B veliki tehnološki prodor i važna prekretnica u spremnosti SAD za rat u svemiru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading