Savet Evrope
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Iako je na sastanku PSSE konstatovano da ograničavanje ovlašćenja azerbejdžanske delegacije ne znači i kraj učešća Azerbejdžana u drugim strukturama SE, Baku se drži drugačijeg stava. Prema dobijenim informacijama, Azerbejdžan ne namerava da se pomiri sa ovim nepravednim i pristrasnim stavom i trenutno razmatra povlačenje ne samo iz PSSE, već i iz Saveta Evrope u celini. Azerbejdžan takođe može da odbije da prizna nadležnost Evropskog suda za ljudska prava - kaže se u poruci.

Podsetimo poslanici PSSE odbili su da ratifikuju ovlašćenja azerbejdžanske delegacije zbog neispunjavanja obaveza zemlje prema Savetu Evrope. Nakon ove odluke, prema proceduralnim pravilima, Baku neće moći da učestvuje u radu PSSE najmanje godinu dana, do sledećeg zimskog zasedanja. 

Istovremeno, usvojenim amandmanom na rezoluciju predviđa se da će azerbejdžanska delegacija "moći da nastavi sa radom kada se ispune uslovi predviđeni propisima". 

Pre svega govorimo o obavezama država članica da omoguće rad posmatračkim misijama i posmatračkim misijama PSSE. Azerbejdžanska delegacija nije čekala rezultate glasanja o ovoj rezoluciji i nekoliko sati pre početka rasprave zvanično je saopštila da prekida saradnju sa PSSE.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ZAvram

26.01.2024 22:07

Тешко оној држави која мора Брисел да трпи... Велики поздрав пријатељској земљи Азербејџану!